Een paar dagen voordat ik op vakantie naar Oostenrijk ging, kreeg ik deze wijn van Evzal Demiri, eigenaar van Univin. Evzal is één van de weinige in Nederland die fantastische wijnen van Macedonië naar Nederland importeert. Ik heb het geluk gehad al een paar wijnen te mogen proeven die hij ingekocht heeft en ze waren heerlijk. Ik hoop dat de Nederlandse wijndrinker zich wat meer openstelt voor de wijnen die uit dit mooie land komen. Naar de Muscat die ik had gekregen van Evzal was ik erg benieuwd, dus mee in de auto om te proeven in Oostenrijk.

Ezimit Vino is een wijnhuis die de traditionele technieken combineert met moderne. Dat hier al zeer lang wijn wordt gemaakt, kun je ook zien aan de antieke wijnmakerij in de buurt van de wijngaard. De druiven worden hier met de hand geplukt. De opslag van de wijn gebeurt in materiaal gemaakt van inox (roestvrijstaal). Met speciale zorg in de productie worden kleine series van een hoge kwaliteit rode en witte wijn gemaakt. De barrique afdeling bestaat al sinds 2000 jaar waar de meest potentiele wijnen worden bewaard. Het gebied kent hete zomers en strenge winters, samen met de Middelandse Zee zorgt het ook voor wind. Onder andere de druivenrassen Vranec, Cabernet Sauvignon, Merlot, plavac, Chardonnay, Riesling en Zupljanka worden bij Ezimit ook verbouwd.

De Muscat druif is een wit druiven ras dat niet de naam is van een enkele, maar van verschillende druiven. De bekendste, en belangrijkste, zijn de Muscat à petit grains, de Muscat d’Alexandria en de Muscat Ottonel. De mooiste wijnen komen van de Muscat à petit grains, ook wel de Muscat Frontignan genoemd. Muscat Frontignan heeft kleine besjes waardoor de opbrengst per hectare ook beperkt is. Bekende wijnen van dit druiven ras zijn Muscat de Beaumes de venise, Muscat de Saint Jean de Minervois en Muscat de Frontignan, de honingachtige en rijke Vin Doux naturels. Buiten Macedonië vind je dit druiven ras terug in onder andere Frankrijk, Italië (Moscato Bianco), Australië en Californië.

In het mooie Oostenrijk, op het dakterras van ons appartement, omgeven door bergen en in de zon hebben wij deze fantastische wijn geproefd. Je ruikt de bekende, elegante geur van de Muscat druif, ook roken wij perzik, bloemen en citrus. In de smaak kwam de citrus terug en proefden wij iets honing, een frisse droge wijn met een mooie afdronk.

Het seizoen van de mosselen is weer begonnen, deze Muscat Frontignan zou daar prima bij passen.