Aichenberg Grüner Veltliner Classic Niederösterreich prachtig lichtgeel en helder als een Oostenrijks bergstroompje. De Aichenberg Grüner Veltliner verrast met een gouden fonkeling aan de rand. Trakteert op een neus vol aangename fruitige tonen van perzik en appel, aangevuld met bloemige aroma’s en een klein polletje gras.

Prettig en vriendelijk. Ook in de mond, waar licht zoete perzik, appel en een fris zuurtje van kruisbessen subtiel worden aangevuld met een hint noten. Zacht, rond en soepel met een klein pepertje dat extra pit geeft aan de lange en fruitige afdronk.

Aichenberg Grüner Veltliner Classic Niederösterreich

De Aichenberg Kellerei is gelegen aan de voet van de wijngaard Aichen in een klein rustig dorpje met de naam Niederrußbach, in de Oostenrijkse deelstaat Niederösterreich. Hier maakt de familie Schachenhuber al zes generaties lang de mooiste Oostenrijkse wijnen.

De Kellerei wordt tegenwoordig geleid door Johannes Schachenhuber. Opgegroeid tussen de wijnranken, kreeg hij de fijne kneepjes van het wijn maken met de paplepel ingegoten. De in zijn jeugd opgedane kennis en ervaring heeft hij uitgebreid aan het wijnbouw college in Klosterneuburg en gedurende diverse stages bij wijnhuizen in Frankrijk.

Als geen ander kent hij de kwaliteiten en de kenmerkende aroma’s van tal van druiven. Vooral de Oostenrijkse rassen, zoals de Grüner Veltliner, hebben voor Johannes geen geheimen meer. Met een schat aan kennis, een respectvolle behandeling van natuur en wijngaarden en een ultramoderne wijnkelder trakteert hij wijnliefhebbers op prachtwijnen uit Niederösterreich. Deze loepzuivere Aichenberg Grüner Veltliner Classic is daarvan het schoolvoorbeeld.

Grüner Veltliner de trots van Oostenrijk

Grüner Veltliner is de trots van Oostenrijk. Ze zijn dol op de druif, die ze ook wel Gruvee (spreek uit: groovy, wat zoveel betekent als gaaf) noemen. Dit met een knipoog naar de Engelsen en Amerikanen die dol zijn op Grüner Veltliner, maar moeite hebben met het uitspreken van de naam. Oostenrijks trots rijpt sterk en laat, hoe meer zon de druif krijgt, hoe beter.

Dan krijgt de druif z’n kenmerkende stuivende aroma’s en dat pittige pepertje in de afdronk. Vanwege die eigenschappen behoort Grüner Veltliner tot de beste witte wijnen ter wereld en wedijvert op internationale competities met de grote witte wijnen uit Bourgogne.