EX 'Le Roi des Rosés' Rosé Aix en Provence fonkelend licht zalmroze. Stuivend van geur met knapperige aalbesjes, framboos, rozenblad en een ziltige mineraliteit. Strak droog en krokant fris van smaak met zilt/zoet bessig fruit, framboos, roze pompelmoes, bosaardbei en een uitstekende frisheid. De koning van de Provence rosés. Watertandend lekker. 50% Grenache, 30% Cinsault, 20% Syrah. 12,5% alc. Lekker bij salade, schelpdieren en tonijn.

REX 'Le Roi des Rosés' Rosé Aix en Provence

De schilderachtige en zonnige Provence streek in het zuidoosten van Frankrijk kenmerkt zich door de glooiende heuvels en de prachtige wijngaarden, uiteraard vol met bloemen en lavendel. Dit is de enige Franse wijnregio die zijn peilen bijna volledig heeft gericht op het maken van rosé wijn, dit betreft namelijk ruim 85% van de productie.

De belangrijkste appellaties binnen de Provence zijn Côtes de Provence en Coteaux d'Aix en Provence, waarvan de laatste de bekendste is. Hier schijnt de zon ruim 3.000 uur per jaar wat ideale omstandigheden zijn voor de droge en uiterst frisse rosé wijnen met krokant fruit waar de streek zo om bekend staat. 

Vele wijnmakers hebben het voorbeeld van de wijnboeren in Provence gevolgd en geven tegenwoordig eerder de voorkeur aan de zalmroze, lichte en strakke variant in plaats van de diep gekleurde en volle rosé.

Provence rosé

Provence rosés zijn niet alleen heerlijke verfrissende wijnen om op het terras te drinken onder het genot van een stralend zonnetje. Het zijn ook uitstekende begeleiders van gegrilde vissoorten, tapenade, salade niçoise, bouillabaisse, frisse salades en schaaldieren.