Virna Borgogno Barolo Collectie. de gedreven Virna Borgogno is niet alleen afstammeling van een bekende (wijn)familie in de Langhe, ze is ook de eerste vrouw in Italië die een graad in oenologie en wijnbouwtechnieken behaalde.

In 1988 sloot ze zich aan bij het familiebedrijf en runde, samen met haar vader Lodovico, de kelder van het Borgogno wijnhuis. Tegenwoordig hebben Virna en haar zus Ivana de touwtjes in handen. Onder hun leiding werd er in 2001 ‘Virna’ toegevoegd aan de naam van het wijnhuis. Die toevoeging weerspiegelt de belangrijke rol die de vrouwen vervullen in het bedrijf.

Barolo wijn

Virna Borgogno maakt ook prachtige Barolo wijn. Een echte Italiaanse klassieker die bekend staat als één van 's werelds beste rode wijnen. Waarom hangt er een flink prijskaartje aan deze wijnen?

Allereerst: Barolo wordt uitsluitend van de Nebbiolo druif gemaakt die het geen enkele andere regio zo goed doet als in Piemonte en dus op kleinere schaal beschikbaar. Na het oogsten van de druiven lageren de wijnen van Nebbiolo minimaal 18 maanden op houten eiken vaten, gevolgd door nog vele maanden flesrijping.

De druif brengt Italiaanse rode wijnen voort met veel zuren en veel tannines, waardoor er een wat droog mondgevoel kan ontstaan. Maar het hoge tannine gehalte zorgt dat Barolo wijnen ook met gemak 15 jaar of meer bewaard kunnen worden zonder verlies van de smaak.

En serveer het juiste gerecht erbij en de tannines verdwijnen als sneeuw voor de zon. Al met al is het maken van Barolo wijn een arbeidsintensief proces, maar het resultaat mag er zeker zijn.

Virna Borgogno 'Cannubi' Barolo, gloedvol granaatrood/bruin met stevige kern. Heel precies en geparfumeerd van geur met rozen, framboos, cranberry, ceder, cacao en aardsheid. Prachtige zijdeachtige textuur in de smaak, verbazingwekkend diep vol zoete kersen, ceder, balsamico, truffel en cacao.

Zeer geconcentreerd met tannines van het hoogste niveau en een hele fijne fraîcheur die doet watertanden. Gelaagde, fijnbesnaarde top Barolo ‘Cru’ uit krachtig jaar. 100% Nebbiolo. 14,5% alc. Lekker bij Côte de Boeuf in zijn eigen jus met cantharellen, Beef Wellington en lamsrack.

Virna Borgogno 'Del Commune di Barolo' Barolo, intens rood/bruin/zwart, dik voor Barolo. Rijk gelaagd bouquet van zoet zwart fruit, nieuw leer, ‘tar & roses’ en truffel. Volrijp, vettig en kamerbreed van smaak en een enorme kracht in het midden van het smaakpalet.

Laag over laag met zwarte kersenextract, truffel, impressie van pure chocolade met zeezout, een nobele structuur en giga lengte. Complexe top Barolo met enorme intensiteit. Een belevenis. 100% Nebbiolo. 15% alc. Lekker bij een stoofschotel zoals Brasato al Barolo, patrijs met truffel en gerijpte Comté kaas.

Virna Borgogno 'Noi' Barolo, stevig roodbruin met diepe zwarte kern. Gelaagd en nog gebald van geur vol zoet rood fruit met subtiel getoast eiken. Rijpe en vrij ronde aanzet in de smaak, dan bijzonder krachtig palet in het midden met enorme punch vol kirsch, framboos, cranberry, cacao en heel ziltige en zachte tannines.

Een ‘ijzeren vuist in fluwelen handschoen’ met eindeloze finale. Spectaculair. 100% Nebbiolo uit Monforte d'Alba, La Morra, Verduno en Novello. 14,5% alc. Lekker bij kruidige Italiaanse worst met ‘nduja-saus, cassoulet en oude kaas.