Rossetti Primitivo IGT Puglia Italië, verleidelijk zwoelkruidig van geur vol rijp bosfruit, olijf en vanille. Mondvullend breed, sappig en fruitrijk van smaak met impressies van zwarte kersen en Italiaanse specerijen. Perfect in balans met een satijnzachte afdronk. Met overtuiging de beste Primitivo van het jaar. Heerlijk bij de barbecue. 100% Primitivo, 13% alc.

Perfect in balans met een zachte afdronk, en impressies van zwarte kersen en Italiaanse specerijen. Breed, sappig en fruitrijk van smaak. Smaakt lekker bij de BBQ.

Primitivo

De blauwe druif Primitivo-druif komt vooral voor in Apulië, maar ook in Basilicata vinden we het ras terug. Primitivo is bij uitstek een druif die geschikt is voor warme temperaturen. Wijn van de Primitivo-druif is donker en krachtig, met impressies van bramen, anijs en zwarte peper. Ze zitten boordevol tannines en kunnen een vrij lang bewaard worden. De smaak van Primitivo is fijn en zacht, kersen met ronde tannines, gecombineerd met een lichte kruidigheid.

De afdronk garandeert zeer zeker de gewenste body. Het betreft een wijn om echt voor te gaan zitten, maar u kunt hem ook serveren tijdens het diner, bijvoorbeeld met lekkere kazen, wildgerechten of een volle Italiaanse pasta.

Puglia

Puglia, gelegen in de hak van de laars van Italië, wordt de laatste jaren als de rijzende ster van de Italiaanse wijngebieden gezien. De wijnen die er vandaan komen zijn dan ook kwalitatief en smaakrijk. De wijnbouw in Puglia, de ‘kelder van Italië’, bestaat al sinds de Grieken ruim 300 voor Christus. De Romeinen bouwden het uit en zetten de export op. Lange tijd echter konden de Zuid-Italianen niet profiteren van hun wijnbouw kennis: door de armoede in het zuiden van Italië trokken veel mensen naar het noorden waar veel meer welvaart was - wat overigens nog steeds zo is. In het zuiden hadden de mensen niet de mogelijkheid om zelf de druiven te verwerken tot wijn. De druiven werden verkocht aan Frankrijk, Duitsland en aan Noord-Italië om de wijn in die landen in "magere wijnjaren" aan te sterken. Door het warme klimaat hadden de Puglia-druiven een hoog suikergehalte, resulterend in een hoger alcoholpercentage.

In de laatste tien jaar zijn enkele wijnbouwers uit Puglia aan de slag gegaan om de volledige vinificatie zelf te doen, inclusief het bottelen. Hoewel de nadruk eerst nog vooral lag op mengwijn (net als bij de Romeinen destijds), ligt de nadruk inmiddels steeds meer op wijnen van autochtone druivensoorten.

Inmiddels is het aantal hectare wijnbouw in Puglia ruim boven de 125.000. Het gebied heeft naar zeggen inmiddels de dichtste concentratie aan wijnstokken ter wereld en verreweg de grootste wijnproductie van alle Italiaanse regio’s.
 

Rossetti Primitivo IGT Puglia Italië

 


Druif: Primitivo
Alc: 13%
Type: Rode wijn
Wijnhuis: Rossetti
Wijnstreek: Puglia
Land: Italië
Jaar: 2014