Les Pierres du Vallat Gigondas warm roodpaars. Open aroma, kruidig en floraal. Als een mand vol rijp zoet rood en zwart fruit met de kruidigheid van Châteauneuf en boerenstal à la Bandol. Vlezige aardsheid, mokka, kirsch en viooltjes maken het geheel af. Nu al prachtig ontwikkeld romig en vol met iets van lelies en cranberries. Zoet en verleidelijk van stijl. Een grote ‘wildwijn’, perfect in balans met minerale inslag en een volle afdronk. 79% Grenache, gelijke delen Mourvèdre en Syrah, 15 % alc. Heerlijk bij cassoulet, geroosterde fazant met chorizo en gevulde kwartels. 

Les Pierres du Vallat Gigondas

De naam en faam van het noordelijk deel van het Rhônedal dankt de streek in belangrijke mate aan het bijzondere en unieke terroir. De wijngaarden zijn aangelegd op de indrukwekkend steile hellingen langs de oevers van de meanderende Rhône. Hier op de uitlopers van het Centraal Massief vinden we veel graniet en schist.

De bodem in de Rhône

Deze bodemsoorten zijn uitermate geschikt voor het verbouwen van blauwe druiven voor kwalitatief hoogwaardige wijn uit de Rhône. Beide gesteenten hebben als eigenschap dat ze gemakkelijk warmte opnemen en vasthouden, hetgeen de rijping van de druiven ten goede komt. Ook wordt water goed afgevoerd, waardoor de druiven (in volume) niet te snel groeien en wordt voorkomen dat de uiteindelijke wijn waterig van karakter wordt.

Daarnaast zijn de twee bodemsoorten arm aan stikstof. Hoewel stikstof één van de belangrijkste voedingstoffen voor planten en dus ook voor de wijnrank is, draagt het bij aan de vorming van onrijpe aroma's en zuren. Voor het maken van rode kwaliteitswijn is schaarste aan stikstof in de bodem een belangrijke randvoorwaarde en bevordert het de opbouw van suikers en belangrijke smaakstoffen.