La Maldita Garnacha Rioja DOC Spanje, in tegenstelling tot de traditionele Rioja’s van de Tempranillo druif is deze diep robijnrode wijn puur gemaakt op fruit met slechts een heel klein beetje hout. Waardoor je bij elke slok weer hapt in manden vol sappig rood fruit als frambozen, bessen, aardbeien en kersen. Soepel, vol en romig met een fruitstructuur om op te bijten. Zonder de traditionele vanille dus, maar lekker complex, vol fruit en met een opwekkend sappige frisheid. 100% Garnacha.

La Maldita Garnacha komt van een hooggelegen kwaliteitsperceel met zeer oude stokken op een ondergrond van gravel, zand, klei en stenen. En is hand geplukt. Ideaal bij hartige tapas en nog zeker 5 jaar in TOP-vorm.

‘La Maldita’ letterlijk: de vervloekte

Van oudsher was de nukkige Garnacha druif na Tempranillo de belangrijkste druif van Rioja. Omdat hij echter voor het maken van hoge kwaliteitswijn een lastig te verbouwen druif met een laag rendement is, luidt zijn bijnaam in deze regio ‘de vervloekte’. Waardoor veel boeren deze nukkige druif vervingen door druivenrassen die minder veeleisend waren. En er nu nog slechts 10% van staat aangeplant.

Met deze Maldita breekt de producent een lans voor zijn oude Rioja liefde en bewijst dat er van Garnacha wel degelijk een buitengewoon mooie Rioja kan worden gemaakt. De wijn komt dan ook van een hooggelegen kwaliteits perceel met zeer oude stokken op een ondergrond van gravel, zand, klei en stenen. En is hand geplukt. Ideaal voor rijke Garnacha.

Rioja

Het maken van wijn in Rioja begon al ver voor het begin van onze jaartelling toen de Romeinen al actief waren in het verbouwen van wijn. Niet voor niets is Rioja dan ook het meest gerenommeerde wijngebied van Spanje. In 1991 kreeg Rioja de status Denominación de origen calificada (DOC).

Deze DOC-status geldt alleen voor wijnen van de hoogste kwaliteit, die over een lange periode bewezen hebben die kwaliteit te kunnen garanderen. Alle Bodegas kennen hun eigen unieke druivencombinatie, maar veelal bestaat deze uit een blend van Tempranillo, Garnacha en Graciano.

Garnacha

Wijnstokken met Garnacha-druiven zijn voornamelijk aangeplant in warme, mediterrane wijngebieden zoals Spanje. In de jaren 80 en 90 is er flink gerooid, maar ondanks dat was er rond 2005 nog steeds circa 82.300 hectare Garnacha aangeplant. Daarmee is het nog steeds de op een na meest aangeplante druivensoort in het Zuid-Europese land. Het meest aangeplant is de Tempranillo. Het is onder andere een belangrijk ras in Rioja, Priorat, Navarra en Tarragona.

De Garnacha-druiven hebben een dunne schil die ook relatief weinig kleur én tannine geven. Het suikergehalte is daarentegen vaak hoog. Van dit druivenras worden mooie rosé wijnen maar ook niet onverdienstelijke volle, warme, fruitige rode wijnen gemaakt. Wijnen gemaakt van de Garnacha zijn koppig, licht zuur en rijk aan alcohol. In Spanje worden er vooral in Rioja veel wijnen gemaakt van deze druivensoort.
 

La Maldita Garnacha Rioja DOC Spanje

 


Druif: Garnacha
Alc: 13,5%
Type: Rode wijn
Wijnhuis:
Wijnstreek: Rioja DOCa
Land: Spanje
Jaar: 2014