Don Aldo Valdepeñas DOP Reserva diep donkerrode wijn met een stijlvolle granaat rode rand. Verwent de neus met de aangename geuren van rijp en gestoofd donker fruit als bramen en pruimen. Tonen van gerookt hout, iets mokka en een vleugje vanille verraden de respectabele leeftijd van deze zeven jaar oude en hout gerijpte Reserva.

Heerlijk vol van smaak met rijpe kersen en zwarte bessen, aangevuld met laurier en een subtiel korreltje peper. Wat zoethout en een blokje pure chocolade, dat zo ongeveer smelt op de tong, maakt deze fluweelzachte, wijze en ontwikkelde wijn compleet.

Don Aldo Valdepeñas DOP Reserva

De zomers zijn er bloedheet en extreem droog, het is niet ongebruikelijk dat het kwik in de thermometer de veertig graden aantikt. De winterdag loopt het kwik terug naar min tien. Barre omstandigheden in Valdepeñas en toch doen de blauwe druif Tempranillo en de witte held Airén het er bijzonder goed.

De reden: de droogte houdt schimmels buiten de deur, de druiven die in het landklimaat in Valdepeñas aan de stok bungelen zijn kerngezond en bijzonder aromatisch. Valdepeñas is een van de vijf gebieden in de grote wijnstreek Castilla-La Mancha, dat op zo’n zestig kilometer van Madrid op de zuidelijke Castilliaanse hoogvlakte ligt.

Het landschap wordt hier bepaald door wijngaarden, zo ver het oog reikt, en door windmolens waarvan de wieken onbekommerd hun rondes draaien. Castilla-La Mancha telt vijf DO-wijngebieden, waarvan La Mancha verreweg de grootste is en het naastgelegen Valdepeñas verreweg het bekends. De wijngaarden zijn aangelegd op een klein plateau op een hoogte van zo’n 700 meter en worden omgeven door heuvels.

De vruchtbare bodem bestaat voornamelijk uit een dikke kalklaag, die water vasthoudt en het afgeeft aan de druivenstok als deze dorstig wordt onder de zinderende zon. De perfecte omstandigheden voor de hittebestendige druif Tempranillo, waarvan de wijn al eeuwen een graag geziene gast aan het Spaanse hof is.

Waarschijnlijk was de voorkeurspositie aan het hof ook de reden waarom de rode wijn uit Valdepeñas eerder faam maakte in omliggende landen dan de wijnen uit de andere gebieden in Castilla-La Mancha.

Tempranillo

De temperamentvolle Spaanse druif Tempranillo dankt zijn naam aan het feit dat-ie vroeg (temprano) rijp is. De druif heeft een dikke schil die ‘m beschermt tegen een al te felle zon en tegen ziektes en heeft een zacht en fruitig karakter. Oorspronkelijk komt de druif uit La Rioja, maar inmiddels heeft Tempranillo de hele wereld veroverd.

De druif heeft aan het begin van de vorige eeuw zelfs zijn weg gevonden naar Californië, waar-ie werd verbouwd onder de naam Valdepeñas. Juist, naar de streek waar deze rode wijn vandaan komt. En juist in deze wijnstreek gaat de druif door het leven onder de naam Cencibel. En de druif heeft nog meer aliassen zoals Tinto Fino, Tinto del País en Ell de Llebre.

Maar welke naam ook op het etiket prijkt: als de wijn op hout heeft gerijpt, zoals de Don Aldo Valdepeñas Reserva, dan groeit-ie uit van een fruitige knaap tot een wereldwijn met karakter. Rijp, respectabel en fluweelzacht.