Domaine Jean-Pierre Bony 'Les Damodes' Nuits Saint-Georges diep purperrood/zwart, topkleur. Zeer verleidelijke, indrukwekkende geur van kirsch, framboos, cassis en het mooiste nieuwe eiken. Super geconcentreerd van smaak op hetzelfde hoge niveau als de jaargang 2016. Vol donkere kersen, framboos en truffel met ceder, vanille en espresso.

Fantastisch mooie Nuits Saint-Georges voor een betaalbare prijs. 15 maanden gerijpt in eiken vaten (30% nieuw). 100% Pinot Noir van 30 tot 60 jaar oude stokken. 13% alc. Lekker bij haas (lièvre à la royale), geroosterde kalkoen en ossenhaas met rode wijnsaus.

Domaine Jean-Pierre Bony 'Les Damodes' Nuits Saint-Georges

Nuits Saint-Georges, het slaperige wijndorpje in het zuiden van Côte de Nuits, was ooit met Beaune verwikkeld in een felle strijd om de titel van wijnhoofdstad van Bourgogne.

Anno 2019 zijn de kaarten geschud. Nuits Saint-Georges biedt nog huisvesting aan slechts een handvol handelshuizen en terwijl de "Musée du Vin" van Beaune dagelijks vele bezoekers trekt, is "Le Cassissium", een museum gewijd aan de zwarte bes, de belangrijkste trekpleister van Nuits Saint-Georges. Hoewel het dorpje verder weinig te bieden heeft, hebben de wijngaarden rondom Nuits Saint-Georges dat zeker wel.

Nuits Saint-Georges

Grofweg kan het wijnbouwgebied van circa 300 hectare in twee segmenten worden opgedeeld. In het noordelijk gelegen deel, dat is ingeklemd tussen het dorp en het wijnbouwgebied van Vosne-Romanée, is kalksteen de bepalende grondsoort en wordt de Franse wijn gekenmerkt door elegantie en frisheid. In het zuiden van de appellatie domineren klei en mergel in de wijngaardbodem en wordt juist robuuste rode Bourgogne wijn voortgebracht van 100% Pinot Noir.