Domaine Guy & Yvan Dufouleur Aux St-Julien Pinot Noir Nuits-Saint-Georges, Vitaal robijnrood. Karaktervolle, minerale Pinot Noir neus met strakke, mannelijke touch, typisch Nuits. Breed en vol met bosbes, Ardennerham, mokka en choco. Complex kruidig van smaak met viooltjes, rode kers en een mineralige toets. Elegante, krachtige TOP-Nuits met rijkdom en lengte.

Het perceel “Aux SaintsJullien” (lieux-dit) is weliswaar niet als Premier Cru geclassificeerd, maar op een bodem vergelijkbaar met Vosne-Romanée bestaande uit alluviaal gesteente op een ondergrond van rotsachtige kalk worden zijdezachte Pinot Noirs voortgebracht.

In Nuits-Saint-Georges, hoofdstad van het gelijknamige kanton met de wereldberoemde wijndorpen Vosne-Romanée, Flagey-Echézeaux en Vougeot, treffen we Xavier Dufouleur. Eens burgermeester van het amper 5.000 inwoners tellende stadje, maar nu weer fulltime werkzaam in het eeuwenoude familiebedrijf. Dufouleur Père & Fils werd begin 17e eeuw door voorvader Gilles Dufouleur opgericht en is al 13 generaties in handen van de familie.

Vandaag de dag bestieren Xavier en Yvan Dufouleur het wijnhuis en worden daarbij geholpen door de ervaren oenoloog Bernard Jaillet. De oorspong van het bedrijf ligt uiteraard in de wijngaarden rondom Nuits-Saint-Georges en nog altijd vormen de wijnen van deze percelen, die vermarkt worden onder het label Domaine Guy & Yvan Dufouleur, de paradepaardjes van het concern.

De familie heeft ondermeer percelen grond in vier Premier Cru wijngaarden ten zuiden van Nuits-SaintGeorges. De bodem bestaat uit klei en kalk, wat de wijnen enerzijds robuust en anderzijds intens fruitig maakt.

Ook bezit de familie een perceel wijngaard ten noorden van het stadje. Het perceel “Aux SaintsJullien” (lieux-dit) is weliswaar niet als Premier Cru geclassificeerd, maar op een bodem vergelijkbaar met Vosne-Romanée bestaande uit alluviaal gesteente op een ondergrond van rotsachtige kalk worden zijdezachte Pinot Noirs voortgebracht.

Elk perceel wordt gekenmerkt door haar eigen terroir en het streven van de familie Dufouleur is om dit terroir volop tot expressie te brengen in de verschillende wijnen. Geen eenheidsworst, maar unieke en tegelijkertijd herkenbare smaken. Dat vraagt om secuur werk op het land, maar ook in de kelder.

Zo worden de barriques voor de rijping van de wijnen zorgvuldig geselecteerd. Het ene vat is het andere niet. De herkomst van het hout en de mate van toasting bepaalt het familiebedrijf per wijn en kan bovendien van jaar tot jaar verschillen. Alle keuzes staan ten dienste van het eindproduct. Elegante wijnen met elk hun eigen even unieke als smaakvolle karakter. Ook bij het bottelen van het vergiste en gerijpte druivensap wordt uiterst voorzichtig te werk gegaan. Geen zwaar materieel om de wijn snel en met brute kracht de fles in te pompen, maar enkel gebruik van zwaartekracht om oxidatie te voorkomen en de aroma’s te behouden.
 

Domaine Guy & Yvan Dufouleur Aux St-Julien Pinot Noir Nuits-Saint-Georges AOC Bourgogne Frankrijk

 


Druif: Pinot Noir
Alc: 13%
Type: Rode wijn
Wijnhuis: Bourgogne
Wijnstreek: Domaine Guy & Yvan Dufouleur
Land: Frankrijk
Jaar: 2014