Domaine de Cardon Pinot Noir Cuvée Margaux Bourgogne AOC mooie granaat rode wijn, die een harmonieus en fruitig bouquet presenteert van aardbei, zwarte bes, bosbessen en vlierbessen, aangevuld met een vleugje tabak, warme houttonen en een klein en subtiel druppeltje likeurachtige zoetheid van geconcentreerd fruit.

Bijzonder elegante Bourgogne, mooi rond van smaak met volop rood fruit en zachte tannines die zorgen voor een harmonieuze structuur. Geef deze harmonieuze Pinot Noir Cuvée Margaux voor het schenken een uurtje lucht en u wordt getrakteerd op nog meer fruit. Op z’n best tussen 14 en 17 graden.

Domaine de Cardon Pinot Noir Cuvée Margaux Bourgogne AOC

Domaine de Cardon is een historische wijngaard in Bourgogne. Koning Hendrik IV schonk het landgoed aan de Spaanse familie Cardon de Sandrans als dank voor de verdediging van de stad Lyon ten tijde van de Franse hervormingen en godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw.

Wijnstokken werden aangeplant en hoewel de wijngaard klein van omvang was, boekte de familie succes met hun wijnen. Tot het midden van de twintigste eeuw, toen het landgoed werd verdeeld en de wijngaard verscheurd. Die familiegeschiedenis ging afstammeling Frédérique Cardon de Sandrans zo aan het hart, dat ze in 2012 besloot het landgoed nieuw leven in te blazen.

En zo gebeurde in 2013. Tegenwoordig wordt Domaine de Cardon beheerd door Thierry Bied en wijnmaker Pierre Bouget, die de passie en liefde voor het vak delen. Dat heeft ertoe geleid dat de het wijnhuis nieuwe gronden heeft aangekocht, waaronder een perceel op 260 meter hoogte in Côte du Couchois, het nog vrijwel onontdekte achterland van het Bourgognedistrict Côte Chalonnaise.

De wijnstreek is uniek: afwisselend met verspreide wijngaarden die het glooiende landschap in alle denkbare tinten groen hullen. Op de zuidhelling van een van de vele heuvels staan de twintig jaar oude Pinot Noirstokken van Domaine de Cardon op een klein stukje grond dat bestaat uit mergel, klei en kalksteen. De allure van het opkomende gebied klinkt volop door in deze elegante Cuvée Margaux.

Veelzijdige druif Pinot Noir

Pinot Noir is een druif met vele gezichten. Het is een van de bekendste blauwe druiven die overal ter wereld staat aangeplant en een diversiteit aan wijnen voortbrengt. De druif wordt zelfs gebruikt in Champagne! De bakermat van Pinot Noir is Bourgogne en daar brengt de druif nog altijd de grootste wijnen voort, die worden gekenmerkt door een elegantie, subtiliteit en soepel fruit.

Tegelijkertijd heeft de Pinot Noir de reputatie de meest grillige druif ter wereld te zijn. Hij gedijt goed in een niet al te warm klimaat en spreekt zijn voorkeur uit voor een vochtig klimaat. De Pinot Noir wil namelijk traag kunnen rijpen, bij voorkeur op een kalkrijke bodem. Laat Domaine de Cardon dat nou allemaal kunnen bieden met zijn wijngaard op 260 meter hoogte in de heuvels van Côte du Couchois in Bourgogne.

In deze beroemde wijnstreek staat de druif aan de basis van de duurste rode wijn ter wereld, La Romanée-Conti. Eind 2018 ging bij een veiling in New York een fles Pinot Noir van dit wijnhuis onder de hamer voor het duizelingwekkende bedrag van 558.000 dollar! Gelukkig kan het ook goedkoper. Héél veel goedkoper, bewijst Domaine de Cardon met deze Pinot Noir Cuvée Margaux.