Campolaia Toscana Rosso IGT Een stevige wijn, gemaakt van de druiven Sangiovese, Merlot en Cabernet Sauvignon. Dat geeft deze Campolaia een smaakvol en fruitig karakter van zwarte bessen en bosbessen. Rijping op grote vaten van Frans eiken voegt daar de zacht pittige geuren van zoete specerijen en zwoele vanille aan toe. Een stoere rode heldenwijn met een vriendelijk en zacht karakter.

In het hart van Toscane, tussen Florence en Pisa, ligt het middeleeuwse dorpje Cerreto Guido. Veilig verscholen achter dikke muren en gelegen bovenop een dominante heuvel in het glooiende landschap. Het dorp biedt dan ook een fascinerend uitzicht op de omgeving en de vele wijngaarden die hier baden in de zon.

Wijngaarden vol typisch Italiaanse druiven als Sangiovese en hectaren Merlot en Cabernet Sauvignon. Druiven waarmee deze Super Tuscan wordt gemaakt. Super Tuscans zijn voor het eerst ontwikkeld in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen een aantal rebellerende wijnboeren besloot dat goede wijn geen behoefte heeft aan bureaucratie.

De wijn uit het Chianti-gebied had in die tijd een niet al te beste reputatie. De regels uit het DOC-gebied schreven voor dat een wijn voor 80 procent uit Sangiovese moest bestaan, aangevuld met witte druivenrassen. En juist die witte druiven bezorgden de wijn een bar slechte naam.

Campolaia Toscana Rosso IGT Super Tuscan

Tegen alle regels in besloten de wijnmakers het lokale wit te vervangen door Frans rood, dat zich bijzonder goed thuis voelt in het zonovergoten Italië. Bovendien gooiden de wijnmakers de oude Slavische houten wijnvaten op het vuur om plaats te maken voor nieuw eik uit Frankrijk. Het rode hoofdpijnsap van weleer kwam als vol fruitige en complexe spierbundel uit het vat. Een succes, zou je denken. Maar niet volgens de hoge heren van de appellatie Chianti. Zij degradeerden de wijn van een DOC naar een Vino da Tavola.

De eigenwijze boeren hielden echter voet bij stuk, overtuigd door de kwaliteit van de Super Tuscans. En dat is maar goed ook. Inmiddels behoort deze heldenwijn tot de beste van Italië en is ondergebracht in speciale appellaties, waarvan IGT Toscana de grootste is.