Aurelia Riserva Sangiovese diep warm donkerrood met de stevige kern van een topjaar. Zwoel kruidig en fruitrijk van geur vol zwarte kersen, olijf, confiture en specerijen, zéér aantrekkelijk. Goed complex en mond vullend breed van smaak met rode bessen, zwarte kersen, donkere chocolade en Italiaanse kruiden. Uitstekende Sangiovese Riserva met body en molligheid.

Heerlijk bij geroosterd vlees en oude brokkel kazen. 100% Sangiovese. 13% alc. 6 maanden gerijpt op eiken.

Aurelia Riserva Sangiovese

De Sangiovese druif is een Italiaanse rode druivensoort die vooral in de appellation Chianti bijzonder goed vertegenwoordigd is: zo‘n 70 tot 80 procent van de wijngaarden is met de Sangiovese druivenstok aangeplant. De druif heeft een verrassende geschiedenis. Hij is ontstaan uit een kruising van de Ciliegiolo druif en de Calabrese di Montenuovo.

De laatste is niet afkomstig uit Toscane, maar is ontstaan in de heuvels ten westen van Napels. Dit is zeer bijzonder, omdat er maar een klein aantal van deze ranken zijn die op deze vulkanische ondergrond hun oorsprong hebben.

De druif is bijzonder gevoelig voor klimatologische omstandigheden en terroir. Wat voor wijn er uiteindelijk ontstaat, is dus volledig daarvan afhankelijk. Sangiovese wijnen zijn soepel, geurig en fruitig en veelal van grote kwaliteit. De jonge wijnen hebben veel fruit, een hoge zuurgraad en redelijk wat tannines. Als de wijnmaker besluit om de wijn op hout te rijpen, geeft dat het sap nuances van karamel, gekonfijt fruit en aardse en rokerig.

De Sangiovese is zeer geschikt voor assemblage-wijnen. Vooral door de combinatie met Cabernet Sauvignon, Canaiolo en Mamolo worden bijzonder goede wijnen geproduceerd. Een typische Sangiovese wijn heeft een kruidige geur met tijm, bittere kersen, viooltjes en vers gesneden tomaten.