Allende la Vega Ribera del Duero DO Reserva helder kersenrood met prachtige robijnrode reflecties. Intens en complex, met de indrukwekkende geuren van donkere kersen en bessen en rijpe pruimen, aangevuld met impressies van zoethout, vanille, een warm rokertje en een vetertje leer. En dan die smaak! Fluweelzacht, vol en romig met verleidelijk rijp fruit, kruiden, vanille en chocolade.

Allende la Vega Ribera del Duero DO Reserva

Wat Bordeaux is voor Frankrijk, is Ribera del Duero voor Spanje. Al sinds de negende eeuw worden hier, ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero, wijnen gemaakt. Het was Bodega Vega Sicilia die de streek medio negentiende eeuw echt op de kaart zette, met topwijnen die wereldwijd in de smaak vielen en dat nog altijd doen.

Een ander legendarisch wijnhuis uit Ribera del Duero is Pesquara, dat door de Amerikaanse wijnjournalist Robert Parker is vergeleken met het wereldberoemde Franse wijnhuis Pétrus. De belangrijkste druif in het gebied is de Tinto Fino, de plaatselijke variant van de Spaanse druif Tempranillo.

Om tot mooie geuren en smaken te komen, krijgt deze druif in andere Spaanse wijnstreken vaak gezelschap van collega-druiven. Dankzij het klimaat en de bodemsamenstelling in Ribera del Duero kan de Tinto Fino de klus in zijn eentje klaren. En hoe! Het is niet voor niets dat wijnen uit dit gebied gelden als de besten van Spanje.

Bodegas Señorio de la Serna

Bodegas Señorio de la Serna opende de deuren in 1966. In 1994 kwam de bodega in handen van Don Hipólito José de La Serna, die het wijnhuis met grote investeringen aanpaste aan de hoogste kwaliteitseisen voor het maken van topwijnen. Met als motto dat alleen wijn van zeer goede tot excellente jaren door het wijnhuis zélf werd opgevoed en gebotteld.

Daarvoor werden druiven gebruikt die afkomstig zijn van wijngaarden tot honderd jaar oud. Alles om te komen tot perfecte wijnen, die de reputatie van de Spaanse wijnstreek Ribera del Duero eer aan doen. Na het plotselinge overlijden van zijn echtgenote trok Don Hipólito José de La Serna de deuren van zijn wijnhuis achter zich dicht, om nooit terug te keren.

De verrassing was dan ook groot, toen tien jaar na zijn vertrek een kijkje werd genomen in de kelders en daar wijnen werden aangetroffen die jarenlang lagen te rijpen op eiken en in de fles. Deze unieke Reserva uit 2001, die na jaren rust in de kelder nu eindelijk het daglicht ziet, is daar het resultaat van.