Finca Santa Bella Reserva Malbec dieprode wijn met een mooie paarse gloed, waarin de Franse druif Malbec de klasse van Argentinië aantoont door gul te trakteren op aroma’s van rijpe bramen, zwarte bessen en pruimen. Een heerlijk sappige en volle wijn, die zes maanden heeft gerijpt in kleine houten vaten.

Dat voegt een vleugje rook en vanille toe aan de ronde en vlezige wijn, die wordt gekenmerkt door een perfecte balans tussen fruit en eikenhout. Een handjevol Cabernet Sauvignon voegt een hartelijke en warme kruidigheid toe. Dat maakt deze Reserva tot de perfecte partner bij gegrild rood vlees, stevige pasta’s en pittige kazen.

Finca Santa Bella Reserva Malbec

Malbec is de onbetwiste nummer één van Argentinië. De stoere druif, die wijnen voortbrengt vol rijp rood fruit, komt van oorsprong uit het Franse Cahors waar de druif vooral wordt gekenmerkt door strenge en harde tannines. Onder invloed van de Argentijnse zon laat de druif zich echter van zijn warmbloedige en temperamentvolle kant zien.

Om die reden hebben de Argentijnen de druif geadopteerd en lang stond Malbec op eenzame hoogte. Maar concurrentie dient zich aan en wel uit hetzelfde land als waar Malbec van oorsprong vandaan komt. Juist: Frankrijk. Daar is Cabernet Sauvignon bekend met de spotlights. De druif zette eigenhandig de streek Bordeaux op de kaart en nu is ze op weg om Argentinië te veroveren.

Een handjevol van de pittige druif heeft het al geschopt tot deze Malbec Reserva. Want ook de Cabernet Sauvignon doet het verbluffend goed in Argentinië. Helemaal als de druif, net als de Malbec in deze wijn, mag rijpen in Mendoza, ten oosten van het Andesgebergte. De druiven groeien hier op het hoogste punt ter wereld, waar zonnige dagen en koele nachten zorgen voor een lang rijpingsseizoen, terwijl het Andesgebergte de druivenstokken beschermt tegen regen. Zo’n vijfhonderd jaar geleden werden hier de eerste wijnstokken aangeplant.

De opbrengst werd vooral gebruikt voor het maken van missiewijnen, die in het afgelegen Mendoza op veel waardering mochten rekenen. Een spoorlijn, aangelegd in de negentiende eeuw, maakte hoofdstad Buenos Aires bereikbaar en opeens lag de hele wereld binnen handbereik. Dat hebben de lokale wijnboeren geweten.

De vraag was gigantisch en lange tijd lag de focus op productie. Sinds een jaar of dertig gaat de aandacht gelukkig weer vooral uit naar kwaliteit. Dat wordt volop duidelijk in deze hout gerijpte kanjer uit Uco Valley, de belangrijkste wijnregio in Mendoza.