Domaine Castera 'Caubeight' Jurançon energiek intens goudgeel. Overweldigend, breed uitwaaierend bouquet van sinaasappel, abrikoos, kweepeer, pruim, noga en witte chocolade.

Enorme kracht en intensiteit in de smaak à la Sauternes met nectarine, ananas, mandarijn, honing, peer, abrikoos, limoen, brioche en een vleug botrytis.

Doet aan eiswein denken door de hoge concentratie van citrus en limoenzuur. Grootse friszoete dessertwijn met enorm geconcentreerde finale. ‘Yquem eat your heart out!’ 10 maanden gerijpt op eiken.

100% Petit Manseng van 20 tot 40 jaar oude stokken, 13,5% alc. Begin november met de hand geplukt, met een rendement van slechts 20 hl per ha. Uitstekend bij tarte tatin, crême brûlee met sinaasappel, blauwschimmelkazen en Munster

Domaine Castera 'Caubeight' Jurançon

Domaine Castera is opgericht in 1750 en vanaf 1885 nam de familie Lihour het wijnhuis over. Domaine Castera beslaat ruim 12 ha aan wijngaarden op heuvels tot 300 meter hoog. Respect voor de wijnboer en natuur, en een goede balans tussen het heden en tradities is wat ze belangrijk vinden.

De wijnen worden op‘ een zo'n natuurlijk mogelijke manier geproduceerd en de druiven worden handmatig geoogst. Maar het allerbelangrijkst vinden ze het om van inheemse druivenrassen unieke wijnen te maken die het terroir reflecteren.JurançonIn de‘ wijnstreek Jurançon‘ worden enkel witte wijnen voortgebracht, assemblages van de Petit Manseng, Gros Manseng en Petit Courbu.

Jurançon wijn

De droge witte wijnen, de Jurançon Sec, zijn aangenaam, maar vooral de zoete exemplaren, de Jurançon Doux, stelen de show. Net als in Pacherenc du Vic-Bilh worden de zoete Jurançon wijnen gemaakt van overrijpe druiven.

Doordat de 'passerillage', het indrogen van de druiven aan de tros, niet gelijkmatig gebeurt, zijn er meerdere rondes door de wijngaard nodig om alle overrijpe druiven te oogsten.

Het handmatig plukken gedurende meerdere weken maakt de wijn kostbaar, maar het resultaat is de moeite waard. Zoete Jurançon heeft een ongekend potentieel om te ouderen en past perfect bij ganzenlever en blauwschimmelkazen.