Eger is een van de meest raadselachtige en fascinerende wijnstreken in Hongarije. Alleen de Balaton-felvidék (Balaton Hooglanden) kan overeenkomen met de diversiteit van de lokale omstandigheden. De wijnstokken zijn verspreid over de zuidelijke hellingen van het Bükk-Range (Eger) en de Mátra (Mátra Uitlopers) van het Noord-Hongaarse gebergte, met uitzicht op de Grote Hongaarse Laagvlakte. De twee regio's worden beide beschut tegen koude noordelijke winden door de hoge pieken van het gebergte.

Het algemene klimaat hier is een beetje koeler en droger dan in de rest van de wijn producerende gebieden van Hongarije. De lente komt veel later dan in Villány of Badacsony. De vegetatieve periode is korter en continentale invloeden hebben de boventoon. Echter, zorgen deze geografische kenmerken voor het bestaan van een zeer speciaal microklimaat in de beste wijngaarden die op het zuiden, zuidwesten en zuidoosten gericht zijn. Zoals in Tokaj, is de vulkanische bodem de sleutel tot kwaliteit van de wijn. De mooiste, meest volledige wijnen met het hoogste alcoholgehalte worden geteeld op rhyoliet tufsteen.

Eger veranderde een paar keer in de geschiedenis van kleur, afwisselend tussen een voorkeur voor witte en rode variëteiten. In het begin van de 16e eeuw brachten de Servische kolonisten, op de vlucht voor de oprukkende Ottomaanse veroveraars, hun favoriete rode wijn druif, de Kadarka, deze kolonisten hebben bijgedragen aan de vaardigheden en technieken van het maken van rode wijn.

In de afgelopen decennia zijn er rond Eger op grote schaal wijnstokken herplant vooral gericht op rode wijn rassen, die inmiddels goed zijn voor 60% van het totale aantal beplante oppervlakten. Zoals elders, werd de herbeplanting gevolgd door de oprichting van nieuwe, moderne wijnproducenten. Vandaag de dag, blijft Eger het best bekend, zowel in Hongarije als in het buitenland, om zijn rode wijnen, met name voor de Bikaver (Stierenbloed), een traditionele mix van hoge reputatie maar enigszins onvoorspelbaar kwaliteit.