d’Arenberg The Olive Grove Chardonnay McLaren Vale Adelaide Hills heerlijke licht goudgele wijn met veel expressief tropisch fruit dat geen aanmoediging nodig heeft om uit het glas te springen. Daarbij verspreidt deze vriendelijke Chardonnay aroma’s van perzik, ananas en citrus, omlijst door een vleugje basilicum, wat mineraligheid en schitterend geïntegreerde houttonen.

Fris en tegelijkertijd lekker romig en mollig van smaak dankzij appel, meloen, peer en banaan met een licht Chardonnay botertje en een subtiel gefluister van hout op de achtergrond. Verfijnd en tegelijkertijd rijk en weelderig. Dit is zo’n Chardonnay waar je niet te veel over moet praten, hier moet je van genieten. In stilte. 

d’Arenberg The Olive Grove Chardonnay McLaren Vale Adelaide Hills

Ten zuiden van het Australische Adelaide ligt het unieke wijngebied McLaren Vale met een adembenemende kustlijn en meer dan zeventig wijnkelders waarin de schatten van de regio liggen opgeslagen. Waaronder ook wijnen gemaakt van de opbrengsten van wijnstokken daterend uit 1850 en die daarmee de oudsten van het continent zijn.

De kelderschatten en stokoude en nog altijd vitale wijnstokken tonen aan dat het Zuid-Australische McLaren Vale een walhalla is voor druiven. Het is het mediterrane klimaat, de verscheidenheid in grondsoorten en de nabijheid van de oceaan die het gebied laat uitblinken als het op wijn aankomt. Shiraz is de dominante druif langs de zuidelijke kustlijn, waar ook de van oorsprong Franse Grenache en Cabernet Sauvignon onwaarschijnlijk mooie resultaten behalen.

En dankzij het bijzondere klimaat in dit deel van Australië, laten ook mediterrane rassen als Vermentino, Tempranillo en Sangiovese zich hier van hun beste kant zien. Ondanks de prachtige aroma’s die de Chardonnay druif hier ontwikkelt, heeft de Franse druif onder enkele wijnboeren wat aan populariteit ingeleverd.

Zij hebben de aandacht verlegd naar witte Spaanse en Italiaanse variëteiten die beter gewend zijn aan het mediterrane klimaat in McLaren Vale. Gelukkig zijn er ook wijnmakers die de Chardonnay nog altijd op handen dragen en die met veel energie en passie de mooiste wijnen van deze druif maken.

d’Arenberg, een eeuw aan wijnverhalen

Jesse Osborn van wijnhuis d’Arenberg is zo’n gepassioneerde wijnmaker. Hij is een van de afstammelingen van de legendarische Joseph Osborn, een gevierd voetballer, succesvol bij het paardrijden en in 1912 grondlegger van d’Arenberg. De eerste oogst werd in 1913 gepresenteerd en in 1915 kreeg de eerste fles een etiket met de inmiddels zo kenmerkende en nog altijd aanwezige schuine streep.

Het is het kenmerk van d’Arenberg, net als de bijzondere namen die de wijnen krijgen. Soms vertellen die namen over bijzondere verhalen en soms gewoon over simpele feiten. Neem nou deze smaakvolle d’Arenberg The Olive Grove Chardonnay. Daar komt geen olijf aan te pas, garandeert de huidige eigenaar Jesse Osborn.

“De wijn heet The Olive Grove omdat er een olijfboomgaard aan het eind van de oprit staat.” Zo eenvoudig kan het zijn. Al is die eenvoud niet van toepassing op deze wijn, die uitblinkt in complexiteit. Expressief, fris en tegelijkertijd rijk en romig.