Valpidio Ribera del Duero DO Tinto deze stijlvolle rode wijn toont een prachtige robijnrode kleur met paarse nuances. Typisch voor een echte Ribera is de geur van zoete kersen, truffel, specerijen en zoethout. De fluweelzachte smaak barst van de indrukken van rijp fruit, kruiden en vanilletonen. Door de subtiele houtrijping van 6 maanden is het evenwicht tussen hout en fruit perfect. De lange afdronk is warm en fruitig begeleid door een vleugje vanille.

Valpidio Ribera del Duero DO Tinto

De Spaanse Bodegas “Bodegas J.A.Calvo Casajús” gelegen in het prestigieuze en gerenommeerde Ribera del Duero, zorgt al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw voor uitzonderlijke Spaanse topwijnen. Het wijnhuis gaat van generatie op generatie en dit doen zij met een enorme dosis ervaring, passie en toewijding in de indrukwekkende ondergrondse kelders van de Bodega. Na eeuwen is dit nog steeds de ideale plek voor de rijping van wijn, voornamelijk omdat er een constante temperatuur heerst.

De bodega is sinds 1993 in handen van wijnmaker José Alberto Calvo Casajús en staat in het kleine schilderachtige wijndorpje Quinta del Pidio. Een dorpje dat is omgeven door kleine bergen en waar tijd, de natuur en de mens hun eigen landschap hebben gevormd. De druiven die José gebruikt zijn afkomstig uit zijn oeroude wijngaarden en groeien aan wijnstokken die meer dan 85 jaar oud zijn. Vandaag de dag is deze Bodega een van de best bewaarde geheimen, de wijnen worden namelijk voor het grootste deel lokaal verkocht en de opbrengsten zijn altijd schaars door de oude wijnstokken.

Ribera del Duero

Ribera del Duero, letterlijk: oever van de Duero, is een van de sterkst rijzende sterren in Spanje. Het wijngebied ligt in de regio Castilla Y Leon. Castilla staat voor alles wat typisch Spaans is: oude ommuurde steden, kleine dorpjes omringd door schapen en geiten, monumenten van de tijd toen Castilla de bakermat van de Reconquista was.

De belangrijkste druif van Ribera del Duero, en tevens de enige 'aanbevolen', is de tinto fino, of tinta del país. Dit is een plaatselijke variant van de tempranillo. Deze druif beslaat 85% van het totale wijngaardareaal. In Rioja heeft deze druif de steun van andere variëteiten nodig, maar door de hoogte en bodemsamenstelling in de Duero geeft ze hier fijne, complexe wijnen.

De bodem van Ribera del Duero varieert sterk al naargelang de hoogte. De wijngaarden beginnen in de riviervallei en lopen tot de bergtoppen. Ze zijn vaak in terrassen aangeplant.

De lagere delen (rivierbanken en laag liggend land) worden 'campiñas' of 'terrazas' genoemd, de minder steile hellingen (uitstekend geschikt voor het verbouwen van wijnstokken) noemt ment 'laderas', en de 'cuestas' of steile hellingen zijn niet geschikt voor aanplant. Het hoogstgelegen land, 'páramo', is meestal beter geschikt voor het verbouwen van granen omdat het zonlicht er zeer fel is.