Vallaresso Rosso di Montalcino DOC prachtige Toscaanse verleider in een schitterend robijnrood jasje. Trakteert de neus op verrassend fris en tegelijkertijd geconcentreerd rood fruit als wilde bessen en rijpe kersen. Subtiele aroma’s van leer, kruidige houttonen en een toets chocolade complementeren het fruit. Ook in de mond volop levendig fruit en zwoele kruiden. Rond en sappig van smaak met zachte tannines en fijne zuren. Een ongecompliceerde Italiaan met een kruidige afdronk.

Vallaresso Rosso di Montalcino DOC

deze Italiaanse prachtwijn wordt gemaakt van de druif Brunello of wel Sangiovese Grosso. Het verschil met de grote broer zit ‘m in de leeftijd van de wijnstokken. Brunello di Montalcino wordt namelijk gemaakt van de oudste stokken in de wijngaarden, terwijl de druiven voor de Rosso afkomstig zijn van de jongere aanplant.

Bovendien rijpt de wijn minder lang. Dat vertaalt zich in levendiger geuren en smaken. De benjamin van de familie is dan ook lichter, eleganter en aromatischer dan zijn grote broer. Met andere woorden: de jeugdige baby Brunello barst bijna uit zijn voegen van het fruit. Dé perfecte wijn voor de liefhebber van uitbundig fruit.

Prachtwijnen

In 1996 richtten Tiziano en Alessandra Ciacci het landgoed Poggio Nardone op, op de grens van Montalcino en Mocali. Het echtpaar werd daarbij geïnspireerd door oude manuscripten van de opa van Alessandra, een van de oprichters van het consortium Brunello di Montalcino. Daarin staan de oorspronkelijke wijngaarden van kleine wijngebied Montalcino tot in detail beschreven.

Tiziano en Alessandra besloten die oude en overwoekerde wijngaarden te herstellen, waarbij opa’s papieren het stel wezen op de beste locatie: een wijngaard op een hoogte van 350 meter op de grens tussen Montalcino en Mocali, dicht bij de Toscaanse kust. Hier plantten zij Sangiovese Grosso op tien hectare grond die bestaat uit mergel en kalksteen en rijk is aan minerale zouten.

Die grond en het specifieke microklimaat zijn bepalend voor de hoogstaande kwaliteit van de wijnen die Poggio Nardone maakt. Uiteraard medebepaald door de kennis en de passie van wijnmaker Tiziano. Het is zijn filosofie om wijnen te maken die jong kunnen worden gedronken. Hij gelooft erin dat wijnen ook veel expressie kunnen hebben zonder dat deze nog jaren bij de wijnliefhebber in de kelder op smaak moet komen.

Sterker nog, een wijn moet volgens hem op dronk zijn vanaf het moment waarop deze de kelder van het wijnhuis verlaat. Deze levendige Vallaresso Rosso di Montalcino is er zo één. Afkomstig uit oogstjaar 2016, een van de betere in Montalcino.