Sasso al Vento Grande Collezione, gloedvol warmrood met diepe kern. Verleidelijke geur van kersen, bosbessen, zwoele Italiaanse kruiden, chocolade en een vleugje zwarte peper. Mondvullend sappig van smaak met ladingen rijk kersenfruit, zwarte pruim en specerijen. Weelderige Rosso van fluweelzachte Montepulciano met de kersen van de Uva di Troia druif en de romige spieren van Aglianico. 50% Aglianico, 35% Montepulciano, 15% Uva di Troia.

Een heerlijke Italiaanse rode wijn die 93/100 punten kreeg van de beroemdste wijncriticus van Italië, Luca Maroni. Sasso al Vento is verleidelijk van geur met rode kersen, bosbessen, zwoele Italiaanse kruiden, melkchocolade, zwarte peper en wat leer. Een malse Rosso met een uitstekende balans tussen het fluwelige, sappige mondgevoel van Montepulciano, de stevige structuur van Aglianico en het frisse kersenfruit van Uva di Troia. Het wijnhuis werd vier keer achter elkaar uitgeroepen tot ‘Best Producer Italy’ op de Berliner Wine Trophy.

Puglia is gelegen in de hak van de laars van Italië. De wijnstreek is een lang gebied van ongeveer 400 km langs de Adriatische kust. Het bestaat voor een deel uit vlak land en voor het andere deel uit heuvels. U vindt er bijna geen bergen. Het is een typisch landbouwgebied waar onder andere olijven, druiven, amandelen en vijgen worden verbouwd. Puglia wordt door velen gezien als de belangrijkste wijnstreek van het zuiden van Italië.

Voor de Grieken was Puglia al een ideale wijnstreek. Samen met Sicilië is Puglia vandaag de dag de grootste wijnproducent, voornamelijk van rode wijnen. De omstandigheden zijn hier dan ook perfect, het is er warm en droog. De naam Puglia is zeer toepasselijk: het komt van het Latijnse apluvia, wat 'gebrek aan regen' betekent.

Het gebied dat voor wijnbouw bestemd is, beslaat onder 100.000 hectare. In het westen van Puglia worden veel blauwe primitivo-druiven verbouwd, terwijl op het zuidelijk gelegen schiereiland van Salento voornamelijk donkere en stevige negroamaro aangeplant wordt, een typisch inheems blauw druivenras uit Puglia. Andere veelvoorkomende druivensoorten zijn de blauwe montepulciano en sangiovese, en de witte trebbiano. Puglia kent daarnaast ook enkele DOC's waarvan de beste in Salento liggen.
 

Sasso al Vento Grande Collezione IGT Puglia Italië

 


Druif: Aglianico, Montepulciano, Uva di Troia
Alc: 14%
Type: Rode wijn
Wijnhuis: Sasso al Vento
Wijnstreek: Puglia
Land: Italië
Jaar: 2014