Niedermann Spätburgunder QW Rheinhessen fonkelende robijnrode wijn vol rood fruit als aardbeien, bramen en kersen, subtiel aangevuld met ingetogen kruiden en wat amandel. Heerlijk sappig van smaak met de uitbundig fruitige tonen van aardbeien, aalbessen, blauwe bessen en rijpe kersen.

Met een verkwikkend frisse zuurgraad, opwekkende pepers en een smaakvol vleugje cacao. Drink ‘m licht gekoeld, bij een graad of 16 laat deze prachtwijn het beste van zichzelf zien.

Niedermann Spätburgunder QW Rheinhessen

Rheinhessen geldt als het meest dynamische wijngebied van Duitsland. Bovendien is het gebied op de linkeroever van de Rijn, met glooiende heuvels en druivenstokken zo ver het oog rijkt, met 26.500 hectare wijngaarden het grootste wijngebied van onze oosterburen.

In dit ‘land van duizend heuvels’ met z’n kalksteen plateaus en kalkrijke löss-, leem- en mergelbodems – een overblijfsel van de oerzee die zich hier zo’n 30 miljoen jaar geleden bevond – staan de wijnstokken aangeplant op een hoogte van 90 tot 300 meter. En dan ligt het gebied ook nog eens beschut ingeklemd tussen gebergten als de Taunus in het noorden en de Hunsrück in het westen.

Dit zorgt voor een droog en bijzonder gunstig klimaat voor de edele witte Riesling en Müller-Thurgau en de rode held Spätburgunder. Gepassioneerde en ambitieuze wijnmakers hebben hier de laatste twee decennia een flinke kwaliteitssprong gemaakt, door zich te richten op het maken van hoogstaande wijnen van de beste terroirs in de regio.

Terroirs die veelal nog maar net zijn (her)ontdekt, maar die nu hun plek op de wijnkaart al hebben (terug)verdiend. Maar denk nou niet dat Rheinhessen een korte historie kent als leverancier van kwaliteitswijnen, de Romeinen ontdekten zo’n 2000 jaar geleden de kracht van de regio al. De Spätburgunder heeft een minder lange geschiedenis in het wijngebied.

Naar alle waarschijnlijkheid reisde de druif in de achttiende eeuw van Bourgogne, waar de druif bekend staat als Pinot Noir, naar Ahr van waaruit hij Duitsland veroverde. De Duitsers hebben de druif en de wijn inmiddels in hun hart gesloten en ook in de rest van de wereld wint de prachtige Duitse kwaliteitswijn, zoals deze Niedermann Spätburgunder, elke dag aan populariteit.

Sterk staaltje Duitse kwaliteit

Deze Niedermann Spätburgunder komt uit de kelder van het gerenommeerde Weingut Zimmerman- Graeff, in 1886 opgericht in het Moezelgebied. Het wijnhuis kan zich buigen over ruim 130 jaar vakmanschap en behoort tot de meest toonaangevende wijnhuizen van Duitsland.

Het wijnhuis heeft de vleugels namelijk uitgebreid en bewerkt wijngaarden in meerdere kwaliteitsregio’s in Duitsland. Zo verwennen de wijnmakers hun druiven in wijngaarden in regio’s als Pfalz, Baden en in Rheinhessen. De druiven profiteren er optimaal van de zon en de zeer vruchtbare en rijke grond. Dat die combinatie prachtige wijnen voorbrengt, bewijst het wijnhuis wel met de wijnserie Niedermann.