I Palazzi Brunello di Montalcino, Een strakke Italiaan, gemaakt van de populaire druif Sangiovese. Die druif levert vooral klassieke wijnen met tonen van fruit, tabak, chocolade en een vetertje leer. Warm in de neus, waar gekonfijte sinaasappel en een vleugje bloemigheid van zich laten spreken. Een stevige wijn met de typische tanninestructuur, die vraagt om een blokje oude kaas.

Goddelijke druif

Sangiovese, ook wel Sanguis Jovis genoemd, betekent letterlijk vertaald ‘bloed van Jupiter’. De druif is daarmee vernoemd naar de belangrijkste Romeinse god en heeft dus een reputatie hoog te houden. En dat doet-ie in het kleine wijngebied van zo’n dertig vierkante kilometer waar de wijngaarden van Il Palazzi liggen. De druif profiteert er optimaal van het mediterrane klimaat. Want Sangiovese is dan wel terug te vinden in wijngaarden door heel Italië, in Toscane komt de druif het best tot zijn recht.

Sangiovese Grosso

Wijnhuis I Palazzi heeft drie wijngaarden in de belangrijkste Toscaanse wijngebieden: in Chianti, in Montepulciano en in Montalcino, waar deze koninklijke rode wijn wordt gemaakt. Hier hebben de wijnmakers zich gespecialiseerd in de lokale druif Sangiovese. De Sangiovese Grosso – ook wel Brunello genoemd – is de beroemde kloon van de inheemse druif. De Grosso komt het best tot zijn recht op wijngaarden in Montalcino en is de enige druif die mag worden gebruikt voor de befaamde Brunello di Montalcino. Maar er moet aan meer regels worden voldaan, voordat een wijn zich tot koning van Italië mag kronen. Zo is 24 maanden rijpen in eikenhouten vaten een vereiste, waarna nog eens 12 maanden rust in de fles wordt voorgeschreven. Dat alles resulteert in een traditionele en klassieke vorst, die nu op dronk is maar geen bezwaar maakt tegen nog een paar maanden rust.

Montalcino

In het prachtige natuurpark Val d’Orcia ligt het al even prachtige en typisch Toscaanse heuveldorpje Montalcino. In het hart van dit dorp, omringd door oude vestigingsmuren, staat een indrukwekkend middeleeuws kasteel. Het uitzicht vanuit het dorp is adembenemend. Zonovergoten heuveltoppen en prachtige wijngaarden, omlijst door olijfbomen, cipressen en kronkelende landweggetjes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men vroeger vanuit Florence en Siena kwam om hier de zomer door te brengen in oude landhuizen, die ook wel paleizen of – in het Italiaans – palazzi werden genoemd. De naam van dit wijnhuis is dan ook een verwijzing naar de rijke geschiedenis van het dorpje. Toch is het niet die schoonheid die Montalcino wereldberoemd maakt; het zijn de Brunello di Montalcino-wijnen waardoor het dorpje zichzelf op de kaart heeft gezet. En wel op zo’n manier, dat de wijn in 1980 de kwalificatie DOCG kreeg toegewezen. Een eer die alleen de allerbeste wijnen uit Italië toekomt

I Palazzi Brunello di Montalcino DOCG

Druif: Sangiovese
Alc: 14,5%
Type: Rode wijn
Wijnhuis: I Palazzi
Wijnstreek: Toscane
Land: Italië
Jaar: 2013