Encostas do Douro Douro DOC tinto schitterende granaat rode wijn, die het beste van het Portugese druiventrio Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca vertolkt. De volle en krachtige aroma’s van bramen, bosbessen en een hint tabak dankt de wijn aan die eerste druif, waarvan ook de mooiste portwijnen worden gemaakt.

De Tinta Roriz voegt in de neus en de mond rood fruit en specerijen toe en de Tinta Franca, ook bekend van de port, levert de zwoele en intense aroma’s van zwarte bessen en een vleugje bloemigheid.

Alto Douro is een van de ruigste regio’s van Portugal en tegelijkertijd een unieke wijnregio van een ongekende, monumentale schoonheid. Niet voor niets staat de vallei van de rivier de Douro, met zijn kenmerkende wijngaardterrassen, op de werelderfgoedlijst van Unesco. Al eeuwen worden hier de beste Portwijnen gemaakt, tegenwoordig zetten wijnboeren hun beste druiven ook in voor wereldwijd gewilde wijnen van topniveau, die sinds 1980 het kwaliteitspredicaat DOC mogen dragen. Daar zijn wel een aantal strenge eisen aan verbonden.

Zo moet de wijn minimaal 11 procent alcohol bevatten en moet de rode wijn minimaal acht maanden de tijd hebben gehad zich te ontwikkelen. Eisen waaraan de Encostas do Douro Tinto glansrijk voldoet. Zeker omdat de wijnmakers in deze regio, bij deze rode kanjer verenigd in de coöperatie Grupo Enoport, zich de laatste jaren vooral richten op typisch lokale druiven als Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca. Voor deze elegante Encostas geselecteerd op hun uitmuntendheid.

Portugese kwaliteit door gebundelde krachten - Encostas do Douro Douro DOC tinto

In 1881 besloot wijnmaker João Camillo Alves de Portugese kwaliteitswijnen bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Hij richtte daartoe Adegas Camillo Alves op, de voorloper van het huidige Grupo Enoport United Wines. Die naam doet wat commercieel aan, maar geeft wel ondubbelzinnig de kracht van de wijngroep aan. Binnen Grupo Enoport bundelen de oudste en bekendste wijnhuizen, als Caves Dom Teodósio, Adegas Camillo Alves en Caves Velhas, waar deze prachtwijn is gemaakt, hun krachten.

Dat levert niet alleen uitzonderlijke en prijswinnende kwaliteitswijnen op, de krachtenbundeling heeft er ook toe geleid dat Grupo Enoport in 2012 is uitgeroepen tot Europese wijnproducent van het jaar, tot Producent van de beste Portugese wijnen (in 2011, 2012 en 2013) en in 2011 en 2013 tot Producer of Excellence voor wijnen uit de regio Tejo.