Domaine de la Côte Côtes du Rhône Villages gloedvol warm rood/zwart. Zwoele geur van braambessen compôte en krentjes met wat cacao en een vleugje lelie. Soepel, rond en zacht van smaak met body en een romige textuur.

Vol pruimen, zwarte bosvruchten en garrigue met een kruidige, warme finale. Soepele, zwoel rijpe Rhône Villages in klassieke stijl met gouden medaille van Gilbert & Gailllard.

70% Grenache, 30% Syrah. 15% alc. Lekker bij wildstoof met pasta, shepherd’s pie, geroosterde bresse-kip met cantharellen en wild zwijn.

Domaine de la Côte Côtes du Rhône Villages

Een geologische botsing tussen de Alpen en het Centraal-Massief zorgde miljoenen jaren geleden voor het ontstaan van de Rhône vallei.

Vulkanische activiteit in het Centraal-Massief creëerde de imposante granietrotsen van de noordelijke Rhône, terwijl de zuidelijke Rhône onder Montélimar, vandaag de dag wordt gekenmerkt door zandsteen, klei en sedimentaire rivierafzettingen.

Naast dit verschil in bodemtype, verschillen ook de klimatologische omstandigheden binnen de Rhône sterk. Zo is het noorden semi continentaal te noemen, terwijl in de zuidelijke Rhône een mediterraan klimaat heerst.

En waar het noorden wordt gedomineerd door Syrah, met hier en daar wat witte druivenrassen als Viognier, Marsanne en Roussanne, zien we een grotere variëteit aan druivenrassen in het zuiden.

Daar staat met name Grenache aangeplant, een druif die een grote rol speelt in de typische ‘GSM blend’ van de Rhône, bestaande uit Grenache, Syrah en Mourvèdre.

Côtes du Rhône Villages

Er zijn op dit moment 21 gemeentes die zichzelf Côtes du Rhône Village mogen noemen en hun gemeentenaam op het etiket mogen zetten. Napoleon Bonaparte prijkt op deze fles Côtes du Rhône Villages van Domaine de la Côte.

En dat is niet voor niets: deze wijngaard, gelegen in Valréas, was ooit in het bezit van een generaal van het leger van Napoleon.

Valréas beschikt over een uitstekend terroir. Een ander voordeel is dat het hier een stuk koeler is, waar de druif Syrah volop van profiteert.

Door Syrah met Grenache (de koningsdruif van de zuidelijke Rhône vallei) te blenden, werd deze Franse rode wijn mooi in balans gebracht met kruiden, frisse tonen van Syrah en de ronde smaken van Grenache.