Château Haut-Ballet Lalande de Pomerol warm rood/zwart met ondoorzichtige kern. Volledig open van geur met een waaier aan Pomerol kersen, cassis, kirsch, ceder en zoete blonde tabak. Zalvend zacht, mond vullend breed en krachtig van smaak met donkere kersen, zwarte bessen, een vette textuur en ‘plak-tannines’ van hoge kwaliteit. Na zeven jaar lagering zijn alle elementen mooi versmolten. Zalvende 7 jaar oude Lalande de Pomerol vol smeltfruit. 16 maanden gelagerd in Franse eiken barriques (25% nieuw). 66% Merlot, 32% Cabernet Franc, 2% Cabernet Sauvignon. 13,5% alc. Lekker bij cote-de-boeuf met cantharellen, eendenborst, lamsrack en rijpe harde kazen. 

Château Haut-Ballet Lalande de Pomerol

Château Haut-Ballet ligt bij Neac tussen Pomerol en Saint-Emilion in. Het Château beslaat 14,92 ha wijngaard daterend uit 1775, toen dit perceel nog toebehoorde aan buurchâteau Moncets. De aanplant bestaat uit Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon van gemiddeld 40 jaar oud en de druiven worden duurzaam met respect voor de natuur geteeld. 

Na zorgvuldige sortering van de rijpste druiven wordt de wijn traditioneel gevinifieerd en op zwaarte-kracht overgeheveld van gistkuip naar eikenhouten vaten. Waar de wijn 16 maanden lang op rijpt en waarvan jaarlijks 25% wordt vernieuwd. 2011 was in de Pomerol regio een klassiek mooi jaar met evenwichtige, stevige wijnen, waarvan deze Haut-Ballet een goed voorbeeld is.

Lalande de Pomerol

Lalande de Pomerol ligt net ten noorden van de bekende en befaamde Pomerol wijnstreek en aan de overkant van de rivier de Barbanne die deze twee wijnstreken van elkaar scheidt. Eerst viel de wijnstreek onder Pomerol, maar daar kwam verandering in toen de grenzen van Pomerol in 1925 officieel werden vastgesteld en Lalande de Pomerol in 1954 als een appellatie werd erkend. Inmiddels zijn er ruim 200 châteaux actief binnen deze wijnregio.

Rode wijnen in Lalande de Pomerol zijn altijd Merlot-gedomineerd. Verder zijn ook de druiven Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot toegestaan. Deze klassieke blend is al jaren dé succesformule voor de geroemde wijnen uit Bordeaux en ook hier pakt deze fantastisch uit. Er heerst verder een relatief mild klimaat met veel zon in Lalande de Pomerol.

De bodem is complex en kalkrijk met zanderige klei en kiezels. Samen met de nabijheid van de rivier zijn dit de ideale omstandigheden om stevige en volle Franse wijnen voort te brengen.