Bodega San Gregorio Loma Gorda Vino de Parcela Calatayud DO dieppaars van kleur met een mooie rode rand in het glas. In de neus aroma’s van zwart fruit, pruim, koffie en een beetje truffel. Geconcentreerd met een mooie structuur, goed uitgebalanceerde tannines en een lange afdronk. Een derde van de wijn heeft zes maanden op eikenhouten vaten gerust, wat voor een vleugje vanille zorgt.

Bodega San Gregorio Loma Gorda Vino de Parcela Calatayud DO

Langs de rivier de Ribota in Cervera de la Cañada, nabij Calatayud, is Bodega San Gregorio gelegen. In 1965 werd het wijnhuis opgericht door 30 wijnboeren uit de streek. Garnacha is de belangrijkste druif voor het wijnhuis en neemt maar liefst de helft van de 700 hectare aan wijngaarden in beslag.  Verder zijn Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot te vinden in de wijngaarden. Maar ook de witte Macabeo druif staat aangeplant.

Alleen de allerbeste druiven worden gebruikt bij het maken van de wijnen. Dit in combinatie met de hoge eisen tijdens de vinificatie zorgt ervoor dat de wijnen van San Gregorio kwalitatief erg goed zijn, zoals we van wijnen uit Calatayud gewend zijn.

Calatayud

Calatayud ligt in het noorden van Spanje. Het gebied heeft een wijngeschiedenis van meer dan 2000 jaar oud, wat vermoedelijk al door de Romeinen werd geïntroduceerd. Over het algemeen zijn de wijnen van Calatayud wat frisser en hebben ze een lager alcoholpercentage dan die uit de rest van Aragon.

Veel wijnen worden gemaakt van de Garnacha druif, die pas geoogst wordt bij volledige rijpheid. DO Calatayud ligt ongeveer 87 km ten zuidwesten van Zaragoza, in de provincie Aragon. Het grenst in het oosten aan de DO Cariñena en in het westen aan het district Soria.

De wijngaarden liggen op een hoogte van 550 tot 880 meter en lopen van het zuiden van de Siërra de la Virgen naar beneden. De wortels zijn sterk verankerd in de berghellingen doorgrond van leisteen en vulkanisch gesteente. In 1990 ontving Calatayud de DO status en werd het, na Cariñena, de grootste producent van kwaliteitswijnen regio in Aragon.

De kwaliteit is veelal zeer goed, regelmatig vallen er wijnen uit deze regio in de prijzen op internationale wijnconcoursen.