AdegaMãe Lisboa Valley Selection IGP Red schitterende robijnrode wijn die de mooie aroma’s verspreidt van donkere bessen en cassisfruit en gerookt hout, dankzij gedeeltelijke rijping op Frans eiken.

Het donkere en sappige fruit is ook volop aanwezig in de mond. Denk aan kersen en zwarte bessen, omlijst door de zwoele tonen van vanille en ceder. Rijp, rijk en vol. Een elegante wijn met precies genoeg tannines om het vele sappige fruit een duwtje te geven.

Heerlijk bij gegrild rood vlees en Bacalhau à Brás, het traditionele Portugese gerecht met gedroogde en gezouten kabeljauw.

AdegaMãe Lisboa Valley Selection IGP Red

De fanatiek draaiende wieken van de windmolens laten het al zien: er waait een sterke Atlantische bries over de hellingen van Lisboa, het Portugese wijngebied dat een brede strook vormt langs de kust ten noorden van de hoofdstad Lissabon.

Hier liggen de wijngaarden van AdegaMãe op een grond die bestaat uit klei en kalksteen met een onderlaag van graniet. De zon staat er hoog aan de hemel terwijl de Atlantische Oceaan zorgt voor verkoeling, waardoor de druiven en lang en optimaal groeiseizoen doorlopen.

Dat zorgt voor bijzondere wijnen: vol karakter en zo smaakvol dat veel wijnen nationaal en internationaal zijn bekroond. Het is de kroon op het werk van Anselmo Mendes, de beste oenoloog van Portugal, en wijnmaker Diogo Lopes die wordt geroemd om zijn originele wijnen die een weerspiegeling vormen van het terroir.

Zij richtten in 2010 AdegaMãe op en streven in alles wat ze doen naar perfectie. Want dat is waar de beide mannen voor staan: het van de grond af aan opbouwen van een uniek wijnproject in Torres Vedras en zo een nieuwe kwaliteitsimpuls te geven aan de wijnen uit Lissabon.

Dat de heren daar nu al in zijn geslaagd, bewijst de steeds verder uitpuilende prijzenkast van AdegaMãe wel. En natuurlijk deze bijzonder smaakvolle blend van driedruivenrassen, de AdegaMãe Lisboa Valley Selection IGP Red.

Uitzonderlijk druiventrio

De wijngaarden van AdegaMãe strekken zich uit tussen de kustlijn en de flanken van het Montejunto-Estrela gebergte. De wijngaarden bij de poorten van Lissabon, daar waar de bergketen bescherming biedt tegen een al te straffe wind vanaf de Atlantische Oceaan, zijn gereserveerd voor de blauwe druivenrassen.

Die witte rassen zijn aangeplant tegen de kustlijn en laten zich daar de koele bries van zee welgevallen, de blauwe rassen houden van een iets meer continentaal klimaat met grote temperatuurwisselingen en warme zomers.

Het geeft de inheemse Touriga Nacional, de Cabernet Sauvignon van Portugal, een diep en intens aroma van zwoele donkere vruchten. Ook de Tinta Miúda, die in Spanje door het leven gaat onder de naam Graciano, doet het goed aan de poorten van Lissabon en zorgt in deze AdegaMãe Lisboa Valley Selection Lisboa IGP Red voor een ongelooflijke finesse.

De klassieke Bordeaux druif Merlot tenslotte voegt zachtheid en fruitigheid toe. Met z’n drieën presenteren de druiven een bijzonder smaakvolle wijn af.