Frisse Spaanse rosé gemaakt van de Bobal druif, Marques de Verdellano. De Bobal is een blauw druiven ras dat alleen voorkomt in Spanje. Voornamelijk in het gebied Utiel – Requena (waar deze wijn ook vandaan komt) in de provincie Valencia. Verder vind je het druiven ras terug in de provincies Cuenca en Albacete, deze liggen alle drie in het oosten van centraal Spanje liggen. De Bobal rijpt laat, kan goed tegen vorst en heeft een harde, lichte schil. De druif oxideert snel is daardoor niet geschikt voor houtlagering. De druif groeit in grote trossen met middelgrote druiven.

Van de drie DO’s van Valencia ligt Utiel – Requena het meest landinwaarts. De gemiddelde hoogte is hier 720 meter. De Bobal is hier het meest aangeplante druiven ras. In het noorden vind je de Magro – Vallei met alluviale bodem (bodems op rivierslib en op de klei in de kustvlakten). In het zuiden zandstenen basis met mergel en soms wat kalksteen. In de zomer kan het hier wel 40 graden worden en in de winter kan de temperatuur zelfs -15 graden zijn.

Het gebied stond vroeger bekend om het gebruik van’ doble pasta’. Dit is een rode, zware wijn die gemaakt wordt door de most van één lading druiven te laten gisten op de vaste bestanddelen van twee ladingen druiven. De doble pasta werd gebruikt om lichte wijnen krachtiger te maken. Tegenwoordig wordt hier vaker geconcentreerd druivensap voor gebruikt.

De wijn heeft een heldere, beetje donker roze kleur. De geur is fruitig en je ruikt aardbeien en bessen. De smaak is fris en vol en je proeft wederom aardbeien en rood fruit als framboos. De afdronk is fris, mooi in balans en vrij lang. Deze wijn kun je prima als apéritief drinken. Wil je er wat bij eten kan er een lekkere frisse salade bij, gegrilde zalm of een zomerse fruitsalade.