Wijn bouw zit diep verworven in de cultuur van Hongarije, kenners hebben het land al lang ontdekt, bij het grote publiek blijft het drinken van Hongaarse wijn nog achter. Dat is spijtig want Hongarije is een van de meest diverse wijnlanden van Europa, het land heeft zich de laatste 20 jaar enorm ontwikkeld met top kwaliteit wijnen, in Hongarije vind je speciale wijnen met uitzonderlijke karakters die zitten te wachten om ontdekt te worden door het grote publiek.

Hongaarse wijn

Bij de meeste mensen gaat bij de naam Tokaj nog wel een belletje rinkelen. Tokaj wijnen zijn al eeuwen lang beroemd (Lees – de Koninklijke wijn). De meest bijzondere Tokaj wijnen zijn toch wel van de varianten van Tokaj Aszú. Maar ook wijnen zoals "de rode Stierenbloed" uit Eger en de stevige witte wijnen uit Badacsonyi hebben zeker al een naam hoog te houden. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken in Hongarije, enkele voorbeelden zijn de Juhfark uit Somlo, de Chardonnay uit Mátra en de Cabernet Franc van Villány, allemaal variaties uit gebieden die top wijnen voortbrengen.

Wijn regio's

De Hongaarse wijn regio's bezetten een aantal van de mooiste landschappen van het land, zoals de heuvels rondom het Balatonmeer, de beeldschone vulkaan Somló, de zonovergoten hellingen van het Mecsek gebergte en de zachte heuvels rond het meer van Neusiedler (Fert) aan de Oostenrijkse grens. Allen zeer de moeite waard om te bezoeken.