Wetenschappers van de Universiteit van Texas in Austin hebben bewijs dat rode wijn polyfenolen resveratrol voordelen heeft op het immuunsysteem. Diverse recente studies hebben al aangetoond dat de stoffen verzachtende effecten kunnen hebben op gewichtstoename en ouderdomsverschijnselen, maar dit is de eerste studie die het potentieel op de menselijke immuniteit, met name in relatie tot vetrijke diëten.

Een vetrijk dieet beïnvloedt de thymus, het orgaan dat zogenoemde T-cellen bereidt, die regelen het immuunsysteem, het dieet zou de thymus verhinderen van het vrijgeven zoveel T-cellen als het anders zou kunnen. De thymus is het meest actief tijdens de kindertijd en zijn vroege activiteit bepaalt haar levenslange functionaliteit. "Kortom, u zet uw vermogen om besmettelijke ziekte te bestrijden in uw immuunsysteem op een vroege leeftijd," zei Christopher Jolly, universitair hoofddocent bij het Department of Nutritional Sciences en studie co-auteur.

Jolly en zijn collega's observeerde twee groepen muizen, een groep op een vet rijk dieet, de andere een vetarm dieet. Binnen elke groep werden de muizen onderverdeeld in die hoge en lage doses resveratrol kregen. De vetrijke muizen kwamen aan, maar die resveratrol toegediend kregen toonde een toename in T-cellen en lagere thymus vetophoping, in volumes die correspondeerde met de polyfenol dosis die ze kregen.

Met andere woorden, "zelfs met een "slecht" dieet, is er iets dat je zou kunnen consumeren om die negatieve (immuunsysteem) effecten van een vetrijk dieet aan te pakken " Vroeg Jolly . "Onze studie zegt: 'Ja, het is resveratrol.'  Zoals gebruikelijk bij een resveratrol onderzoek, de toegediende doses waren veel hoger dan denkbaar geconsumeerd door het drinken van wijn. Toch is Jolly van mening dat bij lage doses van de polyfenol, wat men zou kunnen innemen van een royale dagelijkse portie rode wijn, bessen en pinda's" al een aantal gunstige effecten zichtbaar kunnen zijn."