De extreme kou in grote delen van Noord-Amerika heeft geleid tot een sterke oogst voor Canada's ijswijn producenten. Een zogenaamde 'polaire vortex' heeft dan wel geleid tot stroomstoringen en geannuleerde vluchten in Canada, maar wijnmakers in de Niagara regio in Ontario hebben ideale omstandigheden voor hun 2013 ijswijn oogst.

Het is een van de vroegste oogsten ooit, wat zeer welkom is voor de wijnmakers na de milde winter van vorig jaar. Volgens Laurie Macdonald, directeur van het VQA Ontario wijn bureau, heeft de provincie een voorlopige druiven oogst van 6.814 ton geregistreerd, wat vermeld wordt als de grootste oogst in de geschiedenis van de regio.

IJswijn regelgeving betekend dat druiven op natuurlijke wijze bevriezen op de wijnstok onder min acht graden celsius. De druiven worden geoogst in de nacht en nog bevroren in de pers verwerkt.

Over de Atlantische Oceaan zijn de tegenhangers van de Canadese producenten in Duitsland en Hongarije nog niet zo gelukkig geweest. Milde temperaturen, met maximumtemperaturen van 15 graden Celsius in sommige gebieden, zijn slecht nieuws voor de Duitse en Hongaarse ijswijn producenten volgens de plaatselijke pers.