Reserve de Rissac Merlot-Cabernet diep donker purperrood. Heerlijk aromatisch verleidelijk van geur. Vol wilde braambessen, zoete kersen en mollige Merlot weelde. Met die onmiskenbare ‘Grand Cru luxe’ in de vorm van romige mokka en vanille rondeur.

Stevige, karaktervolle klasse Merlot met fluwelige body, barstensvol zoet fruit. 80% Merlot en 20% Cabernet Sauvignon. 13,5% alc. Lekker bij kalfsstoofpot, boerenkip van het spit en rijpe harde kazen.

Reserve de Rissac Merlot-Cabernet

Voor een mollige Merlot gedomineerde wijn, die een mooie Saint-Emilion of Pomerol kan benaderen, zijn de juiste bodem en klimaat een eerste vereiste. Merlot rijpt het best in een warm klimaat op een bodem van klei en kalk, die ook in droge tijden goed vocht vasthoudt.

Voldoende vocht was in de warme zomer van 2019 het grote probleem. De beste wijn voor dit model kwam van de wijngaard van Château La Tour de Rissac in Moussolens in Cabardès.

Pays d'Oc 

Cabardès is één van de kleinste appellations van de Languedoc ten noordwesten van Carcassonne. De wijngaard ligt op het koele, 200 meter hoog gelegen plateau ‘Les Calcaires de Ventenac’.

Dat door zijn kalkhoudende klei bodem en koele ligging voldoende vocht wist vast te houden om volrijpe druiven te produceren. Pikzwarte druiven met hoge concentraties aan zoet fruit, suèdezachte tannines en karaktervolle tonen van vuursteen.

Mét behoud van de benodigde fraîcheur voor de juiste balans.

Merlot

Réserve de Cissac werd traditioneel gemaakt met een lange cuvaison voor optimale extractie van kleur, body en fruit. De Merlot en Cabernet Sauvignon werden apart gevinifieerd en overgeheveld op de vaten van het Vatencollectief.

Gemaakt van medium getoast eikenhout uit Allier en Bordeaux. In totaal heeft de Franse rode wijn 12 maanden op eiken vaten gelegen en werd om de 3 maanden wordt overgestoken op een schoon vat: net zoals dat bij de Grands Crus in Bordeaux gebeurt.