Les Vignes Hautes Merlot-Cabernet diep paars zwart met ondoorzichtige kern. Met rijp, mollig Merlot fruit als zwarte kersen, bramen en Cabernet cassis. Het nieuw medium getoaste eiken is al duidelijk aanwezig en verrijkt het dikke fruit met luxe elementen als vanille, ceder en mokka.

De intensiteit van het fruit en de zijdezachte tannine structuur beginnen al goed te versmelten met de mollige Merlot weelde en de mokka vanille toets van het eiken. Vol romige, rijk gebalde mokka Merlot die door zijn 12 maanden vat rijping nog breder en complexer zal worden. 70% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon. 13% alc.

Les Vignes Hautes Merlot-Cabernet

Om een mollige Merlot gedomineerde wijn te verkrijgen die in de buurt komt van de grote wijnen van Pomerol en Saint-Emilion zijn de juiste bodem en klimaat een eerste vereiste. Merlot rijpt het best in een warm klimaat op een ondergrond van klei en kalk, die ook in droge tijden goed vocht kan vasthouden.

Na lang zoeken vonden we een prachtwijn van een wijngaard zo‘n 20 kilometer ten zuiden van Limoux in een gebied dat ‘La Haute Vallée de l‘Aude‘ heet. Een wat koeler gebied aan de voet van de Pyreneeën.

Merlot wijn

Deze Merlot komt van een kleine wijngaard op de top van de heuvel op 400 meter hoogte genaamd Les Vignes Hautes. Ondanks de hitte van topjaar 2015 viel hier voldoende regen om de wijngaarden van genoeg water te voorzien. Door de hoge, koele ligging konden de Merlot trossen net zo lang blijven hangen tot zowel het sap als de schillen volledig rijp waren.

Wat in de wijn duidelijk terug komt in de vorm van diep donker Merlot fruit met een boterzachte textuur. De wijn werd zorgvuldig gevinifieerd, onder strikte temperatuurcontrole om de fruitaroma‘s optimaal te behouden. Door de hogere ligging behielden de druiven de frisheid, die dit jaar extra hard nodig was om alle fruitweelde in balans te houden.