Froix Gamay Vin de France levenslustige karmijnrode wijn met robijnrode reflecties, die vraagt om een uurtje rust in de koelkast. Want gekoeld komen de charmante fruitaroma’s het allermooist tot hun recht.

Denk daarbij aan rood fruit als verse aardbeien, sappige kersen en licht zoete frambozen. Tonen die ook in al hun levendigheid terugkeren in de mond. Zacht, soepel en fris met een opgewekte elegantie, geschikt voor elk moment.

Froix Gamay Vin de France

Gamay is de absolute baas in de Beaujolais. De druif en de streek zijn vooral bekend om de Beaujolais Primeur, de zeer jonge wijn die jaarlijks op de derde donderdag van november op de markt komt.

Maar Gamay is tot zo veel meer in staat, ook buiten de grenzen van Beaujolais. Dat bewijst deze Froix Gamay Vin de France wel, die is gemaakt van druiven die mochten rijpen onder de Zuid-Franse zon waar de druiven net iets meer aroma’s opdoen.

Om die volop te behouden, trekken de wijnboeren er vroeg in de morgen op uit, als de druiven nog lekker vers zijn na een toch wat frisse nacht. De vinificatie vindt bovendien ook plaats onder een – zeker voor rode wijn – lage temperatuur, ook dit om de frisse en opgewekte fruittonen te behouden.

Prachtwijn van ‘verboden druif’

De druif, voluit Gamay Noir à jus Blanc, dankt zijn naam aan het dorpje Gamay even ten zuiden van Beaune in Bourgogne. De druif werd hier in de veertiende eeuw verbouwd én verboden door de hertog van Bourgogne, Filips de Stoute. Hij was liefhebber van de Pinot Noir waarmee in Bourgogne schitterende wijnen werden (en worden) gemaakt.

De hertog zag de vroeg rijpende Gamay met z’n hoge opbrengst als bedreiging voor zijn geliefde Pinot Noir – niet geheel onterecht, want kwantiteit ging even boven kwaliteit – en verbood de druif met als argument dat Gamay slecht zou zijn voor de gezondheid.

Gelukkig is de druif nooit van het toneel verdwenen. Oké, Gamay wordt nog altijd wat overschaduwd door zijn verre neef, maar wat ons betreft verdient ook deze druif zijn plek in de spotlights. Helemaal in de vorm van deze levenslustige Froix Gamay.

Drink ‘m goed gekoeld en geniet van de levenslustige en ooit verboden druif.