Casa Safra 'Black label' Terra Alta Gran Reserva magnum roodoranje rand in het glas en dat ruikt door de mooie houttonen. Tempranillo zet een klassieke handtekening. Dat betekent veel zwart fruit en een pepertje, aangevuld met de fruitige aroma’s van zwarte bessen. Heerlijk zacht van smaak met verse bosvruchten, zwart fruit, vanille, prachtige kruiden en een vleugje tabak. Een bijzonder complexe wijn met fluweelzachte tannines en een afdronk die vraagt om nog een glas.

Casa Safra 'Black label' Terra Alta Gran Reserva magnum

De stad Alicante, zo’n honderd kilometer ten zuiden van Valencia, is de bakermat van het wijnhuis dat in de loop der jaren z’n vleugels heeft uitgeslagen. Casa Safra heeft tegenwoordig wijngaarden in vrijwel alle Spaanse wijngebieden die ertoe doen en behoort tot de meest prestigieuze wijnhuizen van het land.

De selectie en het oogsten van druiven gebeurt handmatig om zo vast te houden aan de hoge mate van kwaliteit, waar het wijnhuis zo bekend om staat. Ook de druiven afkomstig van de ruim dertig jaar oude Tempranillo- en Garnacha stokken kregen deze voorkeursbehandeling, net als de optimaal rijpe Cabernet Sauvignondruiven. Om de specifieke aroma’s van elk druivensoort zo goed mogelijk te behouden, hebben de drie rassen afzonderlijk van elkaar gerijpt in eiken vaten. Pas in de fles was er sprake van een ménage à trois en pas na drie jaar flesrust zijn de druiven zo in elkaar vervlochten en heeft de wijn een zo’n mooi complex en karakteristiek karakter gekregen.

Typisch Terra Alta

Terra Alta betekent zo veel als hoge grond. Het is dan ook niet alleen het meest zuidelijk gelegen wijngebied, maar ook het hoogstgelegen wijngebied van het Spaanse Catalonië. De wijngaarden van Terra Alta zijn aangeplant op de uitlopers van het Catalaanse kustgebergte, een schilderachtige omgeving die regelmatig door Picasso op doek werd afgebeeld.  op een hoogte van zo’n 400 meter.

De stokken staan op natuurlijke terrassen met een goed gedraineerde bodem van kalksteen en leem. De zomers zijn er heet, de winters ijskoud. Die uitersten worden getemperd door ‘el cierzo’, de wind die van over de rivier Ebro waait en de wijngaarden beschermt tegen schimmels en ziektes.

De streek ligt vrij geïsoleerd, de kwaliteit van het eeuwenoude wijngebied Terra Alta was daardoor lange tijd onderbelicht. Totdat de naastgelegen wijnstreek Priorat werd ontdekt door de internationale wijnwereld. Terra Alta profiteerde mee van die plotselinge roem en trok veel jonge en ambitieuze wijnmakers aan. Zij brachten nieuwe technieken mee en combineerden die met oude tradities en dat maakt Terra Alta, volgens kenners dé nieuwe wijnregio van Spanje waar kwaliteitswijnen met een typisch karakteristieke smaak worden gemaakt.