Cape Red Westkaap Zuid-Afrika op het eerste oog geeft deze Cape Red zo zonder etiket he-le-maal niets prijs. Maar eenmaal ontkurkt rolt de sappige rode wijn soepel het glas in en geeft daarbij de heerlijke fruitgeuren af van kersen, bessen en framboos, heerlijk aangevuld met subtiele kruiden en een hint chocolade.

In de mond trakteert deze Cape Red op al die wonderschone smaken waar het Zuid-Afrikaanse kustgebied zo bekend om staat. Dat betekent opnieuw rijp rood fruit als bessen, kersen, aardbeien en frambozen. Rolt onvoorstelbaar soepel over de tong en is de perfecte genietwijn bij gezellige diners en dito avonden.

Zuid-Afrika behoort tot de Nieuwe Wijnlanden. Toch wordt er al sinds het midden van de zeventiende eeuw wijn gemaakt. Het was de Nederlander Jan van Riebeeck die er in 1656 de eerste wijnstokken plantte bij de VOC-post op Kaap de Goede Hoop. De eerste wijn kon in 1659 worden ontkurkt, maar die was niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Dat veranderde enigszins toen Simon van de Stel werd aangesteld als gouverneur in de Kaap. Hij legde wijngaarden aan in Constantia en maakte zoete wijnen die op veel waardering konden rekenen. Echte kwaliteit leverde Zuid-Afrika na de komst van de Franse Hugenoten. Met hun kennis en verfijnde methoden maakten de Zuid-Afrikaanse wijnen een echte kwaliteitsslag. Internationale erkenning volgde, maar door oorlogen en druifluis kwam de export nooit helemaal van de grond.

Door een internationale economische boycot op Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid, was de wijn amper nog verkrijgbaar in Europese landen. Na de vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van de apartheid, werd in 1994 het boycot opgeheven. Met nieuwe investering kreeg de wijnbouw een enorme stimulans en anno nu geldt Zuid-Afrika als een van de meest innoverende wijnlanden ter wereld.

Cape Red: de beste druiven van Zuid-Afrika

Inmiddels telt Zuid-Afrika meer dan 100.000 hectare aan wijngaarden, vooral aangelegd in Westkaap. In de nabijheid van twee oceanen en met een koude golfstroom die vanaf de Zuidpool over de noordkust van Afrika trekt, is het klimaat er relatief koel. Gecombineerd met voldoende neerslag en volop zon, zijn dit de ideale omstandigheden voor wijnbouw.

Dat de meest aangeplante druivensoorten van Franse komaf zijn, is niet verwonderlijk gezien de positieve invloed van de Franse Hugenoten in de zeventiende eeuw. Ruim de helft van alle in Zuid-Afrika aangeplante druiven is wit, met een hoofdrol voor Steen, zoals Chenin Blanc er wordt genoemd.

Onder de blauwe druiven is Cabernet Sauvignon het belangrijkst, gevolgd door Syrah, Merlot, Cinsault en natuurlijk Pinotage, de Zuid-Afrikaanse druif die het resultaat is van een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault. Deze prominente blauwe druiven worden gebruikt in een bijzondere blend in een typisch Zuid-Afrikaanse stijl: Cape Red.

Een soepele rode wijn met een fruitige smaak, elegante structuur en fijne aroma’s. Westkaap op zijn best. In dit geval weliswaar zonder kleurrijk etiket, maar mét schitterende geuren en smaken.