Analisten zijn verdeeld over de toestand van de wereldwijde voorraden van wijn, met enkele waarschuwingen dat de voorraden tot historische dieptepunten lopen en anderen die hogere resultaten zien op de wereldwijde oogst in 2013.

Morgan Stanley analisten verhoogde deze week de vrees voor een wereldwijd wijn tekort, na schattingen dat de sector ongeveer 300 miljoen 'dozen' wijn tekort komt, dit grotendeels te wijten door de 2012 opbrengst, de laagste productie gedurende meerdere decennia.

Echter, de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) zei deze week dat de druk op de voorraden is afgenomen gedurende 2013, de wijn productie zal naar verwachting terug keren naar het niveau van 2006 van circa 281 miljoen hectoliter.

Dit is grotendeels een gevolg van grotere oogsten op het zuidelijk halfrond, met name in Chili en Nieuw-Zeeland, zei de OIV. Maar, er wordt nog steeds verwacht dat de 2013 Franse oogst met 7% zal verhogen op een ongewoon lage oogst van 2012, tot 44 miljoen hectoliter, ondanks de ernstige moeilijkheden met slechte weersomstandigheden in Bordeaux en Bourgogne.

In deze tijd vorig jaar waarschuwde OIV directeur-generaal Federico Castellucci, dat we gebruik maken van de reserves voor de levering van wijn. Deze week prees hij een hogere productiviteit in de wijngaarden.

Hoewel wordt aangenomen dat er een beter evenwicht is tussen vraag en aanbod dan een paar jaar geleden, geloven sommigen dat de oorspronkelijke bezwaren rond tekorten overdreven waren.

'Zoals we het afgelopen jaar gezien hebben, is het vrij duidelijk geworden dat we niet zo krap zitten als we dachten, ' Stephen Rannekleiv, deskundige wijn analist en directeur van agri-food research bij Rabobank International, gaf aan dat sommige grote bedrijven hun productie in 2012 onderschatten.

In de markt voor bulk wijn zijn de prijzen aanvankelijk gestegen tegen het einde van 2012, maar zijn dit jaar terug gevallen. Gemiddeld zijn de bulk prijzen voor wijn uit Chili, Californië, Frankrijk, Italië en Spanje allemaal omlaag gegaan, van 10% tot 33% sinds januari.

In 2013 lijkt het alsof de kwaliteit de belangrijke overweging zal zijn. Prijzen zijn zacht, maar over de gehele wijn markt gezien is het verschil in kwaliteit aanzienlijk.