Boedapest is zich aan het ontwikkelen als wereldstad, het is inmiddels de stad die in ieders top 10 lijstje, van te bezoeken steden in Europa, (moet) staan. Boedapest die ooit wereldberoemd was om haar thermaal baden, heeft inmiddels dezelfde allure als elk andere metropol in Europa.

De stad is door de Donua opgesplitst in 2 delen, Boeda en Pest. Boeda op het heuvelachtige deel en Pest op de grote vlakte. Bekijk dit geweldige panorama vanaf de Gellértheuvel (in Boeda) en zie zelf de magie die deze stad uitstraalt, het liefst in de avond, wanneer alle verlichtingen deze metropol tot leven laat brengen. Langs de Donau lopen, bij het centrum, is zo en zo aan te raden. Je komt meteen in aanraking met de meest imposante gebouwen van de stad.

Het Koninklijk paleis van Boeda is daarbij wel de meest in het oog springende gebouw, dit gigantische complex is een gemeente op zich. Hotels, restaurants en winkels vind je in de kasteelmuren, tussen het koninklijk paleis en alle bijbehorende (koninklijke) gebouwen. Dit kasteel is zeker het bezoeken waard, niet alleen om te genieten van het (oude) Boedapest, maar voor het uitzicht op Pest alleen al. Van het kasteel kijk je uit op een van de mooiste Parlements gebouwen van Europa, de beroemde kettingbrug en het shopping hart van de stad. Van het kasteel naar de kettingbrug loop je vervolgens zo het centrum van Boedapest in.

Winkelen

de investeringen, na de communistische tijd, heeft het land en met name Boedapest goed geholpen. De restauratie van de stad is in volle gang gezet en vergane glorie begint weer terug te komen en dat is te zien aan Fashion Street, Dit shopping Walhalla is een van de mooiste straten van de stad, topmerken vind je in deze straat, aangevuld met de beste restaurants en gezellige (koffie) barretjes. Hier houd het nog lang niet op, Fashion Street loopt uit op het centrum van Pest waar de grootste winkelstraat zich bevind en de grootste dagelijkse markt, aan de andere kan vind je Andrássy straat (Andrássy út). Deze parade straat moet je gezien hebben, de straat staat niet voor niks op de lijst van UNESCO's World Heritage. De lijst is enorm maar langs deze straat en zij straatjes vind je naast winkels, restaurants en barretjes, opera's, theaters, musea, warenhuizen en ga zo maar door. Deze (inmiddels) internationale straat is one of the places to be in Boedapest of je nu wilt winkelen, musicals wilt bezoeken of wat wil eten, op Andrássy straat vind je het.

Eten en drinken

Vergeet niet dat Hongarije het wijnland bij uitstek is, in Boedapest kan je volop genieten van de beste wijnen van het land en dat zijn er nogal wat. De wijnen van Tokaj moet je geprobeerd hebben, staat gegarandeerd op elke wijnkaart. Kies voor een Furmint voor een bijzondere Hongaarse droge witte wijn, heb je een voorkeur voor rode wijn ga dan voor de diepe rode Bikavér (Stierenbloed) van Kadarka, Kékfrankos of Portugieser allen spectaculaire versies die je alleen in Hongarije zal aantreffen. Natuurlijk zijn er nog tal van anderen, blader gerust door de rest van de site voor inspiratie.

De internationale keukens vind je volop in Boedapest maar ga voor sfeer alleen al voor de Hongaarse keuken, authentieke goulash moet je geproefd hebben, maar ook halászlé (vissoep) en pörkölt (van varken, rund of schaap met pasta) kan je daaraan toevoegen, traditionelere Hongaarse gerechten vind je niet. De Hongaren zijn dol op zoete koekjes en gebakjes mis deze absoluut niet bij een bezoek aan de hoofdstad. Tip! de Palinka is behoorlijk sterk, maar sluit je avond af met deze Hongaarse brandewijn of beter neem een flesje ervan mee naar huis.